7 februari 2018

Alaaf und Ein Prosit gaan perfect samen!

Carnaval vindt dit jaar (2018) plaats van 11 t/m 13 februari. Officieel dan, want vanaf de 11e van de 11e november is het feestgedruis in Brabant en Limburg al losgebarsten tijdens pronkzittingen, prinsenrecepties, verkiezingen en liedjesavonden.

Eindelijk staat er weer een “gezamenlijke uitlaatklep” voor de deur: drinken, dansen, hossen, gek verkleed gaan en heerlijk sjansen. Alhoewel het Oktoberfest en carnaval in de basis natuurlijk twee compleet verschillende feesten zijn, hebben ze toch wat zaken gemeen.

Tijdens carnaval is het Oktoberfest daarom vaak een populair themafeest. Traditionele “boerenbruiloften” bijvoorbeeld, worden al regelmatig vervangen door een Oktoberfest. Waarom het Oktoberfest perfect past als themafeest op een carnavalsdag? Wij zetten 8 redenen voor je op een rijtje:

1) Bier

De meest belangrijke drank tijdens carnaval en het Oktoberfest: bier. Wijn, mixdrankjes, breezers en speciaalbiertjes? Die gaan het niet winnen van het bier. Man of vrouw, dorp of stad: (bijna) iedereen host met een biertje in de hand.

2) Kleding

In een Lederhosen of Dirndl of andere (Duitse) outfit zijn we allemaal gek, maar bovenal gelijk. Wat je ook doet, wie je ook bent: tijdens carnaval zien we er allemaal hetzelfde uit. Wil je meer over Oktoberfestkleding tijdens carnaval weten? Lees dan ook dit blog eens.

3) (Internationale) verbroedering

Het Oktoberfest wordt wereldwijd gevierd en op de grootste variant van dit bier- en volksfeest, in München, komt iedereen samen: van Japan tot Mexico. Zo komen we ook met z’n allen samen tijdens carnaval. Zijn we geen Chinees? Dan schminken we ons zo. Zijn we geen Mexicaan? Dan verkleden we ons zo. Als racisme al een rol speelt (alsjeblieft niet!), dan is dat in ieder geval niét zo tijdens carnaval en het Oktoberfest.

4) Extra lekker eten

Waarom het Oktoberfest een extra geschikt carnavalsthema is? Omdat je er overheerlijk en traditioneel eet. Denk eens aan haan, wurst, kip, sauerkraut en broodjes met overheerlijk vlees daarop. Dit kun je wel gebruiken na een standaard carnavalsfrietje of frikandelletje, stamppotje, worstenbroodje of grote pan nasi van je schoonouders. Dus hup, organiseer een Oktoberfest tijdens carnaval!

5) Wagens en optochten

Houd je van optochten en mooie wagens? Dan zit je zowel tijdens carnaval als op het Oktoberfest goed. Traditionele parades met mooie kleding horen bij het Oktoberfest én carnaval.

6) Jong geleerd is oud gedaan

Alle nationaliteiten en mensen van alle leeftijden komen naar het Oktoberfest. Steevast zijn er familiedagen ingelast. Zo ook tijdens carnaval: van baby tot peuter tot kleuter: iedereen is in zo’n mooi pakje gehesen en loopt gezellig de optocht mee.

7) Gezellig?

Wil je weer eens aan een buitenlander uitleggen hoe gezellig het wel niet allemaal is tijdens carnaval? Dat lukt in geen enkele taal. Maar onze Duitse buren begrijpen met het woord ‘Gemütlich’ precies wat wij bedoelen. Ein-de-lijk. Lang leve Duitsland!

8) Muziek

Het is druk, druk, druk tijdens carnaval voor schlagerartiesten en Oktoberfestbands. Want Duitse muziek heeft nu eenmaal een hoog polonaise- en feestgehalte en is echt über Gemütlich!

Zelf een Oktoberfeestje geven tijdens carnaval? Kijk eens op onze pagina DIY voor tips en tricks.