Carnaval vindt dit jaar (2020) plaats van 22 t/m 25 februari. Officieel dan, want vanaf de 11e van de 11e november is het feestgedruis in Brabant en Limburg al losgebarsten tijdens pronkzittingen, prinsenrecepties, verkiezingen en liedjesavonden. Wat hebben beide volksfeesten eigenlijk gemeen?
Eindelijk staat er weer een “gezamenlijke uitlaatklep” voor de deur: drinken, dansen, hossen, gek verkleed gaan en heerlijk sjansen.
Ken jij ze ook, die Noorderlingen die “niks met carnaval hebben”, maar wél helemaal losgaan op het Oktoberfest? Mmm… Alhoewel het Oktoberfest en carnaval in de basis natuurlijk twee compleet verschillende feesten zijn, hebben deze volksfeesten bést veel zaken gemeen. Tijdens carnaval is het Oktoberfest bijvoorbeeld vaak ook een populair themafeest. Traditionele boerenbruiloften, worden al regelmatig vervangen door een Oktoberfest.
Waarom het Oktoberfest perfect past als themafeest met carnaval én waarom Noorderlingen misschien eens een carnavalspoging moeten wagen? 😉 Wij zetten 9 overeenkomsten voor je op een rijtje:
1) Bier
De meest belangrijke drank tijdens carnaval en het Oktoberfest: bier. Wijn, mixdrankjes, breezers en speciaalbiertjes? Die gaan het niet winnen van het bier. Man of vrouw, dorp of stad: (bijna) iedereen host met een biertje in de hand.
2) Kleidung
In een Lederhosen of Dirndl of andere (Duitse) outfit zijn we allemaal gek, maar bovenal gelijk. Wat je ook doet, wie je ook bent: tijdens carnaval zien we er allemaal hetzelfde uit. Wil je meer over Oktoberfestkleding tijdens carnaval weten? Lees dan ook dit blog eens.
3) (Internationale) verbroedering
Het Oktoberfest wordt wereldwijd gevierd en op de grootste variant van dit bier- en volksfeest, in München, komt iedereen samen: van Japan tot Mexico. Zo komen we ook met z’n allen samen tijdens carnaval. Zijn we geen Chinees? Dan schminken we ons zo. Zijn we geen Mexicaan? Dan verkleden we ons zo. Culturen, soorten, maten, kleuren: alles en iedereen is welkom.
4) Extra lekker eten
Waarom het Oktoberfest een extra geschikt carnavalsthema is? Omdat je er overheerlijk en traditioneel eet. Denk eens aan haan, wurst, kip, sauerkraut en broodjes met overheerlijk vlees daarop. Dit kun je wel gebruiken na een standaard carnavalsfrietje of frikandelletje, stamppotje, worstenbroodje of grote pan nasi van je schoonouders. Dus hup, organiseer een Oktoberfest tijdens carnaval!
5) Wagens en optochten
Houd je van optochten en mooie wagens? Dan zit je zowel tijdens carnaval als op het Oktoberfest goed. Traditionele parades met mooie kleding horen bij het Oktoberfest én carnaval.
6) Jong geleerd is oud gedaan
Alle nationaliteiten en mensen van alle leeftijden komen naar het Oktoberfest. Steevast zijn er familiedagen ingelast. Zo ook tijdens carnaval: van baby tot peuter tot kleuter: iedereen is in zo’n mooi pakje gehesen en loopt gezellig de optocht mee.
7) Gezellig?
Wil je weer eens aan een buitenlander uitleggen hoe gezellig het wel niet allemaal is tijdens carnaval? Dat lukt in geen enkele taal. Maar onze Duitse buren begrijpen met het woord ‘Gemütlich’ precies wat wij bedoelen. Ein-de-lijk. Carnaval is gewoon gezellig, ehh, gemütlich en dat is waarschijnlijk de reden dat ze het in Duitsland ook vieren 😉
8) Muziek
Het is druk, druk, druk tijdens carnaval voor schlagerartiesten, dj’s en Oktoberfestbands. Want Duitse muziek heeft nu eenmaal een hoog polonaise- en feestgehalte en is echt (komt ‘ie weer) über Gemütlich!
9) Traditie
Beide feesten zijn niet onstaan om het verkleden en bier drinken. Zoals het Oktoberfest oorspronkelijk georganiseerd werd voor een huwelijk, gaat carnaval, een oorspronkelijk katholiek feest, van oorsprong vooraf aan de Aswoensdag/Vastenperiode.
Zo! Als je nu nóg niet overtuigd bent als Noorderling, horen we graag van je waarom. Alaaf und Ein Prosit! Of moeten we dus toch zeggen: Alaaf ODER Ein Prosit? 😉
Zelf een Oktoberfeestje geven?
Een eigen Oktoberfest geven is altijd een leuk en origineel idee! Kijk eens op onze pagina DIY voor tips en tricks of neem contact op. Wij helpen je maar al te graag verder!