3 april 2018

Biergarten: een bourgondische ontmoetingsplek

Een biergarten is van oudsher een ontmoetingsplek voor iedereen. In steeds meer Nederlandse steden als Rotterdam, Breda, Tilburg en op events zie je biergartens als paddenstoelen uit de grond schieten. Waar komen biergartens eigenlijk vandaan?

Biergartens dateren uit de 19e eeuw, toen het populaire ontmoetingsplaatsen waren tijdens het bewind van koning Ludwig I van Beieren. Een donker lagerbier (Helles), was toen het meest voorkomende bier. Op verzoek van de koning mocht bier alleen gedurende de wintermaanden gebrouwen worden, omdat de fermentatie voor dit bier plaatsvond tussen de vier en acht graden Celsius. Om ervoor te kunnen zorgen dat brouwerijen hun bier ook in de zomer konden blijven verkopen, werden er kelders gebouwd voor opslag van bier. De bodem daarboven werd bedekt met grind en er werden kastanjes geplant, die genoeg schaduw boden.

Bierkelders

Later werden deze bierkelders niet alleen gebruikt voor de opslag van bier, maar ook voor de verkoop van bier en maaltijden aan het publiek. Onder de kastanjebomen, werden banken en tafels neergezet waaraan mensen konden eten. Die werden goed ontvangen door de bevolking. Deze nieuwe trend had helaas een blijvend negatief effect op de kleinere brouwerijen en restaurants. Zij gingen naar koning Lodewijk l van Beieren, die toen het serveren van eten in biergartens verbood.

Meer dan 120 biergartens in München

In plaats daarvan konden de gasten hun eigen eten meebrengen. Vandaag de dag geldt dit wetsvoorstel niet meer en serveren alle biertuinen zowel bier als maaltijden. De algemene opvatting is vandaag de dag dat mensen hun eigen voedsel mee kunnen brengen, maar drank moet gekocht worden in de biertuin. Alleen de biertuinen die zich aan deze Beierse traditie houden, worden in München beschouwd als de traditionele Münchner biertuinen. In en om München vind je meer dan 120 (!) biertuinen.

Hippe Nederlandse biergartens

In Nederland hebben we iets minder biergartens. Je vindt hier onder andere gave biergartens in Rotterdam, Breda, Tilburg en in attractiepark Toverland. De muziek is niet per se traditioneel, de gerechten zijn niet per se Duits, het bier komt meestal niet uit München, maar dat wil niet zeggen dat deze biergartens niet beregezellig zijn. Ze zijn juist überhip en helemaal van deze tijd!

Weet jij een leuke biergarten in Nederland of België? Laat het ons weten, zodat we ‘m in onze agenda kunnen opnemen. Ein Prosit, leute!