26 April 2023

Vandaag is nationale Pretzel-dag

Vandaag is nationale Pretzel-dag. Naja, ‘nationaal’ is misschien niet helemaal van toepassing. Waarom eten we deze ‘zoute reuzekrakeling’ hier nog maar sporadisch? Waar komt de Pretzel vandaan en waarom is deze zo populair geworden?

Hoe is de Pretzel ontstaan?

Pretzels komen vanuit de katholieke kerk. Ergens rond de 7e eeuw na Christus presenteerden monniken hun studenten lekkernijen van gebakken deeg, gedraaid in de vorm van gekruiste armen. In die tijd was het over elkaar slaan van armen namelijk de traditionele gebedshouding.

Pretzels, die gemakkelijk te bereiden waren en gemaakt zijn van water, meel en zout, waren daarnaast perfect voedsel voor de vastentijd. Vlees, zuivel en eieren waren toen namelijk streng verboden.

Tie the knot

De unieke, geknoopte vorm van Petzels werd in 1614 een symbool van eenheid in Zwitserland. Bruiloften van koninklijke paren werden omlijst door Pretzels om de band van het huwelijk te symboliseren. V

olgens de legende is dit misschien ook waar de bekende uitdrukking “tie the knot” vandaan komt. Vanaf de 17e eeuw zijn de met elkaar verweven lussen van de Pretzel dan ook het symbool voor liefde in sommige delen van de wereld.

pretzel usa populair

Wereldwijde populariteit van de Pretzel

Vanaf 1900 gaan Pretzels de wijde wereld in en tegenwoordig kom je ze overal ter wereld tegen op evenementen en in horecagelegenheden. Zwitserse en Duitse immigranten introduceerden de Pretzel na 1900 in de USA, waar ze nog steeds ontzettend populair zijn. Wist je dat de waarde van de Pretzel-industrie daar wordt geschat op 550 miljoen Dollar?

Ook bij onze Zuiderburen in België worden Pretzels vaker gespot. Zo vertelde David Tonnard van brouwerij Bourgogne des Flandres uit Brugge ons dat hij wel 8000 Pretzels per jaar verkoopt: “Pretzels zien er leuk uit op standaarden, het gaat goed samen met heel wat bier en we krijgen hier bezoekers vanuit de hele wereld, die de Pretzel allemaal kennen.”

Pretzel in Nederland

Hoe staat het met de populariteit van de Pretzel in Nederland? Maartje van Oktoberfestfan vertelt: “De meeste Nederlanders zijn niet zo gefocust op Pretzels. Dat houdt natuurlijk ook verband met het aanbod. Supermarkten bieden Pretzels bijvoorbeeld nog maar zeer sporadisch aan. Pretzel’zoutjes’ in een snackzakje zijn wat dat betreft misschien nog wel populairder.

Pretzels worden wel vaak voor (Duitse) events of Oktoberfeesten bij ons besteld, als een soort ‘luxe snack’. Soms krijgen we ook al vragen vanuit restaurants of lunchrooms die zich structureel in het aanbieden van Pretzels willen verdiepen.”

pretzel als icoon

Multi-inzetbaar

Maartje vervolgt: “Toch is het jammer dat de Pretzel hier nog niet zo populair is. Een Pretzel is wat dat betreft echt multi-inzetbaar: een Pretzel is goedkoop, het is een heerlijke zoute snack bij een biertje en ze zien er leuk uit op een Pretzel-standaard.

Ook kun je ze als snack, lunch of diner serveren. Zo kan een Pretzel bijvoorbeeld sowieso een lekker voorgerecht zijn. Pretzels kunnen verschillende toppings hebben (naast zout bijvoorbeeld ook chocolade, maandzaad, sesamzaad of gesmolten kaas), maar je kunt er ook lekkere dipjes bij serveren als een mosterdsausje of kaasdip. Als je zin hebt in meer luxe kun je een Pretzel beleggen met bijvoorbeeld roomkaas, hummus, guacamole of gerookte zalm.

Niet onbelangrijk trouwens: wat ik zelf ook heel gaaf vind, is dat de Pretzel zo’n tof icoon is. Je kunt er ook marketingwise en internationaal heel veel kanten mee op.”

Pretzels maken of kopen

Natuurlijk hoef je niet per se te wachten op het aanbod van supermarkten en horeca voor het verorberen van heerlijke Pretzels. Je kunt ze namelijk ook príma zelf maken. Lees hier hoe je zelf Pretzels kunt maken of koop Pretzels via onze collega-bakker. Wij pleiten in ieder geval voor nationale Pretzeldag 2024 in Nederland 😉

Wil je iets weten of iets leuks over Pretzels (laten) toevoegen aan dit artikel? Neem gerust vrijblijvend contact op met ons enthousiaste team.

Neem contact op  

 

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.