8 februari 2017

Altijd Valentijnsdag op het Oktoberfest: bak een koekhart voor je geliefde

Loop je op het Oktoberfest? Dan kun je niet om de hartjes, lebkuchenherzen, heen. Mensen kopen deze hartjes voor hun vrienden, familie of voor hun geliefde. Je ziet vooral veel dames lopen met een koekhartje om hun nek, dat ze gekregen hebben van hun lover. Duitsland staat niet voor niets bekend om een bakkerij op iedere hoek en lekkere zoete gerechten. Lebkuchen, dat je ook vaak met kerst ziet in Duitsland, is een soort van gingerbread (waarschijnlijk ken je de bekende koekmannetjes wel). Het smaakt naar een soort taaitaai/peperkoek en het wordt opgeleukt met kleurige versiersels en teksten als ‘schatzi’ of ‘I mog di’: ik houd van jou. Deze uitdrukking gebruikt men overigens niet voor houden van familie en/of vrienden.

I love you, honey!

Lebkuchen heeft een lange geschiedenis. De koek is voor het eerst gemaakt aan het begin van de 13e eeuw, in een klooster in de Duitse stad Franken. De oorsprong kan echter worden teruggevoerd naar de honey cakes van de Egyptenaren. Honingdeeg is namelijk de basis voor deze met glazuur versierde koeken.

Aan de slag

Wil je zelf aan de slag voor je geliefde? Bak een lebkuchenherz met een zelf gemaakte decoratie of tekst: persoonlijker kan haast niet. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en de ingrediënten díe je nodig hebt, kun je overal kopen. Check hieronder het basisrecept:

Je hebt nodig:

 • 200 g boter
 • 550 g honing
 • 250 g suiker
 • 1 snufje speculaaskruiden
 • 30 g cacaopoeder
 • 1200 g bloem
 • 1 snufje bakpoeder
 • 2 eieren
 • 1 snufje zout

Verhit de boter, honing, suiker, speculaaskruiden en cacao langzaam in een pan. Zodra er een gladde pasta gevormd wordt, neem je de pan van het vuur en laat je alles afkoelen. Meng in een aparte kom het bloem en de bakpoeder, waaraan je ook het zout en de eieren toevoegt. Kneed dit mengsel samen met de honingmassa uit de pan tot deeg. Giet het deeg in een kom, bedek het met folie of een doek en laat het ½ tot 1 dag staan bij kamertemperatuur.

Bakken maar

Vet de ovenschaal in of werk met bakpapier. Heb je geen hartjesvorm? Zorg dan dat je een hartje uit karton snijdt. Strooi bloem uit over het werkblad en rol daarop het deeg goed uit met een deegroller. Snijd de hartvorm uit met behulp van je sjabloon en leg de uitgesneden harten in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de hartjes daarna 12 tot 15 minuten.

De finishing touch

Het hart is nog geen echt lebkuchenherz zonder een mooie versiering van glazuur.

Daarvoor heb je nodig:

 • chocoladeglazuur (te koop in de supermarkt)
 • ongeveer 150 g poedersuiker
 • 1 vers eiwit
 • Eventueel kleurstoffen

Kies je voor een chocoladehart? Zorg dat je het hart aan beide kanten een jasje geeft van chocoladeglazuur. Laat het daarna eerst goed drogen. De tekst/decoratie maak je door het eiwit goed te kloppen met een mixer en poedersuiker daardoorheen te roeren tot het mengsel spatwaterdicht is. Let erop dat het ei dat je gebruikt vers en goed gekoeld is. Eventueel voeg je kleurstoffen toe voor gekleurde glazuur.

Doe het glazuur in een spuitzak en decoreer de harten zoals jij wilt, bijvoorbeeld met een lieve tekst voor of het koosnaampje van jouw geliefde.

Geniet ervan samen!