16 September 2017

Oktoberfest München officieel geopend: O’zapft is!

Zojuist, om 12.00 u., is het 184e Oktoberfest in München officieel geopend door Oberbürgermeister Dieter Reiter. Hij tapte in de Schottenhamel Festzelt het eerste vat aan – hij had daarvoor 2 slagen nodig – en riep daarbij de woorden “O’zapft is”, Beiers voor “er is getapt”. 

Het regenachtige weer kan de pret gelukkig niet drukken.

De functie van Dieter Reiter, Oberbürgermeister, staat voor een burgemeester met meerdere burgemeesters onder zich, ieder verantwoordelijk voor eigen stadsdelen en/of diensten in München.

De traditie van het aantappen van het eerste vat vindt al plaats sinds 1950, toen burgemeester Thomas Wimmer het eerste vat aantapte in de Schottenhamel Festzelt, één van de grote Festzelte op het terrein.

Traditionele zondagse parade

Morgen, de zondag na de opening, staat in het teken van traditie. Eerst wonen burgemeesters en wethouders van München de mis bij en dan richt men zich op de zondagse parade, die ‘s middags plaatsvindt. Tijdens deze parade trekken karren met paarden, marcherende blaaskapellen en loopgroepen gekleed in regionale traditionele kleding aan de toeschouwers voorbij.

Waarom start het Oktobberfest al in september?

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van het huwelijk van de Beierse kroonprins Ludwig met prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen. De festiviteiten begonnen op 12 oktober en eindigden op 17 oktober met een paardenrace. In de daaropvolgende jaren werden de vieringen herhaald en later werd het feest verlengd en verplaatst naar september. Door het verplaatsen van de festiviteiten kon men rekenen op betere weersomstandigheden. Omdat de septembernachten warmer waren, konden bezoekers langer genieten van de biergartens buiten de tenten en een wandeling over de Wiesn (weide), het terrein waar het Oktoberfest plaatsvindt. Het laatste Oktoberfestweekend is traditioneel gezien het eerste weekend van oktober.

Het Oktoberfest in Munchen duurt nog tot 3 oktober, de nationale feestdag in Duitsland. Gemiddeld drinken zo’n 6 à 7 miljoen bezoekers  7 miljoen liter bier weg. Ook dit jaar zijn er weer extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

 

oktoberfest geopend

oktoberfest geopend

Oktoberfest geopend

Foto’s: tz.de

 

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.