Na bijna tien jaar nemen Jeroen Dimmendaal en zijn partner Ingrid Knol afscheid van hun geliefde Alpenrestaurant Edelweiss in Doetinchem. Tot en met 21 september 2025 kunnen gasten nog terecht voor een culinaire voorproefje op het Oktoberfest.
Liefde voor de Alpen
“Mijn partner heeft in Zwitserland gewoond en gewerkt, en bezocht Oostenrijk regelmatig,” vertelt Jeroen. “We zijn samen naar Zwitserland gegaan, waar onze liefde is ontstaan. Sindsdien delen we een passie voor de Alpen en de pure, ongecompliceerde gerechten uit die regio. Die liefde wilden we met onze gasten delen.”
Zwitserse kaasfondue of Oostenrijkse schnitzel
Edelweiss bouwde in de loop der jaren een trouwe schare klanten op, veelal Alpenliefhebbers. “We serveren Alpen-gerechten als Zwitserse kaasfondue en raclette, Oostenrijkse kalfsschnitzel en forel, maar ook flammkuchen, Italiaanse specialiteiten en typisch Beierse gerechten zoals Schweinshaxe. Zelfs het bier, de Brettljause, schnaps en bijbehorende schotels komen uit de Alpenregio’s.”
Toch hoefde een bezoek aan Edelweiss niet altijd uitgebreid te zijn. “Ook voor een kop koffie of een ontbijt kon je bij ons terecht,” vertelt Jeroen. “Uitgebreid ontbijten buiten de deur is typisch Zwitsers, iets wat we vooral vóór corona veel aanboden.”

De Kalte Platte van Taverne Edelweiss
Almhutten-vibe in de Achterhoek
“We hebben het restaurant volledig zelf ingericht,” zegt Ingrid. “Servies en meubels namen we mee uit Zwitserland, vaak uit kringloopwinkels. We koken traditioneel en bereiden alles zelf voor. Geen zakjes of pakjes, maar eerlijke producten, vaak uit de regio. Brood voor de fondue halen we in Duitsland, aardappels en eieren kopen we lokaal.”
Ook de desserts zijn huisgemaakt. “Van taarten en fruitsauzen tot pure mayonaise en bouillons. We marineren en garen zelf het vlees en maken zelfs de Kaiserschmarrn, die vooral bij kinderen populair is. Dankzij de pure ingrediënten kunnen we gemakkelijk rekening houden met allergieën.”

Taverne Edelweiss serveert ook Schweinshaxe (Stelze)
Heimwee en vakantieherinneringen
Edelweiss was meer dan een plek om te eten: het was ook een plek vol verhalen. “Ik had nooit verwacht dat er zoveel Zwitsers met Nederlanders getrouwd zijn,” zegt Jeroen. “Zij kwamen hier voor een vleugje heimat. Andere gasten kwamen van heinde en verre om vakantieherinneringen op te halen of na te genieten van een wintersporttrip, soms zelfs in Lederhosen en Dirndl. We wilden mensen een beleving meegeven en niet alleen hun maag vullen.”
Afscheid van Taverne Edelweiss met een glimlach
Het besluit om te stoppen viel niet licht. “Het is echt ons kindje,” vertelt Ingrid. “We hebben er enorm van genoten, maar omdat we alles zelf doen, hebben we er ook veel voor moeten laten. Hoewel we een fantastisch team hebben, wordt het steeds moeilijker om goed horecapersoneel te vinden.”
Jeroen vult aan: “We worden ouder en de steeds ingewikkeldere regelgeving in Nederland helpt ook niet mee. We nemen met pijn in het hart afscheid, maar doen dat op ons hoogtepunt,” zegt hij met een glimlach.
De zaak krijgt nieuwe eigenaren, maar het Alpenconcept wordt niet voortgezet. Taverne Edelweiss blijft nog open voor à la carte-gasten tot en met zondag 21 september 2025.
Meer informatie: www.taverneedelweiss.nl of via de Facebookpagina van het restaurant. Reserveren wordt aangeraden.

Het team van Taverne Edelweiss, met als tweede en derde van links eigenaren Jeroen en Ingrid.
Wil je op de hoogte blijven van leuk nieuws over de Alpencultuur? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (vijfde lijst “Alpen”) hieronder.