10 oktober 2023

Zo onderhoud je je lederhosen

Na jarenlange ervaring met verhuur van lederhosen, weten wij inmiddels zéker hoe je lederhosen het beste kunt onderhouden. We hebben de meestgestelde vragen voor je op een rijtje gezet, inclusief alle tips en tricks:

De meest belangrijke tip als het om een lederhosen gaat: houd altijd in je achterhoofd dat het gaat om een natuurproduct, dat met liefde en aandacht behandeld moet worden.

Mag je een lederhosen wassen?

Nee. Een natuurproduct gooi je nooit zomaar in de wasmachine. Echte diehards vinden zelfs dat je een lederhosen niet mag schoonmaken en dat de vlekken en vettigheid de broek juist máken 😉

Hoe krijg ik vlekken uit mijn lederhosen?

Na een feestje kunnen er wat vervelende vlekken in je lederhosen zitten. Natuurlijk hangt het af van je eigen ‘vlekkengrens’, maar we kunnen ons voorstellen dat je er liever niet mee rondloopt.

Laat voor het reinigen je lederhosen in ieder geval altijd even uitluchten. Daarna zijn er twee opties: je lederhosen schoonmaken met een borstel of gum óf met een lauwwarm sopje.

Beide opties lichten we hieronder toe:

Schoonmaken met een leer-of suedeborstel of -gum

Afhankelijk van het materiaal van je Lederhosen (suede of leer) kun je met een leer- of suedeborstel of -gum over de vlekken wrijven. Tip: deze borstels worden vaak gebruikt voor schoenen, dus als je deze zelf niet hebt, heeft een vriend of familielid ze mogelijk liggen.

Met een lauwwarm sopje met babyshampoo of kwarkzeep

Werken de gum of borstel niet? Ga dan voor een lauwwarm sopje met babyshampoo of kwarkzeep. Babyshampoo? Yep. Deze shampoo maakt wel schoon, maar is niet te agressief. Heb je baby’s? Ga dan zéker voor de babyshampoo 😉

Ook simpele kwarkzeep werkt: het zorgt ervoor dat het leer zacht blijft en dat ook de ‘vettige’ glans behouden blijft. Gebruik nooit heet water, want hier wordt het leer hard van.

Hoe ga je te werk? Breng het sopje aan op de lederhosen en wrijf voorzichtig met een doekje. Je kunt alleen de vlekken behandelen, maar ook de hele hosen ‘insoppen’. Afhankelijk van hoe nat deze is geworden, pers je daarna het water eruit. Wring de broek nooit uit, want dan beschadigt de structuur.

lederhosen vlekken schoonmaken

Hoe droog je je lederhosen?

Droog je lederhosen nooit op de verwarming, want hier wordt het leer stijf van. Droog je hosen, in het geval deze erg nat is, liggend op een handdoek en draai de broek regelmatig om. Voelt je lederhosen na de wasbeurt harder aan dan voorheen? Kneed en rek de stof dan net zo lang tot de leren broek weer als vanouds aanvoelt.

Is de broek niet erg nat omdat je alleen de vlekken hebt behandeld? Droog deze dan in de buitenlucht of binnen in een redelijk koele ruimte. Een lederhosen mag nóóit in de volle zon drogen of hangen.

Hoe bewaar je je lederhosen?

Je kunt je lederhosen het beste liggend bewaren, bij normale kamertemperatuur. Als je de lederhosen ophangt, kan de broek namelijk vervormen. Bewaar je hosen ook nooit op een vochtige plek in verband met schimmelgevaar.

Heb je een sexy, vrouwelijke lederhosen? Uiteraard gelden bovenstaande onderhoudstips ook voor lederhosen voor vrouwen.

Lederhosen hopen of huren

Durf jij het aan een lederhosen te kopen en te onderhouden? Zo niet, dan weet je ons te vinden voor het huren van een goed onderhouden lederhosen 😉

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.