20 augustus 2019

Oktoberfest-kleding: noem het geen “pakjes”

Over een maand barst het Oktoberfest in München weer los. Wij bezoeken het grootste, internationale volksfeest (met zo’n 6.5 miljoen bezoekers) nu al zeven jaar. Op het gebied van Oktoberfest-kleding kunnen we in Nederland nog heel wat leren… 😉

 

“Ik moet ook maar eens zo’n pakje kopen”, vinden veel feestvierders. Auw! Waarschijnlijk heb je je vrienden of kennissen zien lopen in stoffen “tirolerbroeken” of “tirolerjurkjes” van synthetisch stof. Geloof ons, je ziet veel wtf-blikken als je over het terrein (de Wiesn) loopt en er komt weer een groep dronken Nederlanders voorbijgestruind in dit soort kleding. Met het woord pakje doe je dan ook écht van alles tekort. Waarom?

Trachten kleding

Je draagt geen pakje, maar een Lederhosen of een Dirndl, ofwel Trachten-kleding. Trachten? Jep. Tracht stamt af van het woord trath wat ‘dat wat gedragen wordt’ betekent. De Dirndl (“dirn” betekent dienstmeisje) werd in de 18e eeuw oorspronkelijk gedragen door dienstmeiden en de Lederhosen was een stevige broek voor de werklui.

Later werd de kleding geadopteerd door andere klassen. Men bezat vaak meerdere Dirndls en Lederhosen voor verschillende gelegenheden als het werk, een begrafenis of bruiloft. In Zuid-Duitsland en Oostenrijk wordt de kleding nog steeds op deze manier gedragen.

Trachten-merken als Angermaier of Krüger presenteren ieder jaar weer de nieuwste collecties en trends. Een lust voor het oog. Dat is niet alleen zo op de catwalk, maar ook op de Wiesn. Als een man zijn Lederhosen juist draagt is hij op-en-top man en vrouwen zijn ultiem vrouwelijk in een Dirndl. Om nog maar niet te spreken over de schattigheidsfactor van kinderen in klederdracht. Je kijkt je ogen uit!

We zijn allemaal reislustig en staan open voor culturen en tradities, maar die van onze Oosterburen laten de meesten zonder pardon links liggen.

Tsja, van oudsher is Duitsland natuurlijk niet iedereens favoriete land en als je bestelt bij een carnavalswinkel vind je daar misschien niet het juiste aanbod.

We kunnen natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken, maar wil je ieder geval één, nee misschien twee dingen voor ons doen, als je overweegt dit seizoen Oktoberfest-kleding te kopen? Doe eens wat research en noem het geen “pakje”.

Daarmee doe je dus van alles tekort: een internationaal feest dat verbindt en verbroedert, mooie kledingmerken en hun professionals met verstand van mode, een traditie en een vriendelijke, trotse bevolkingsgroep. Dat lijkt me niet de bedoeling van die Holländer.

Oktoberfest kleding kopen?

Onze partner Oktoberfestwinkel.nl beschikt over Oktoberfest-kleding in allerlei prijsklasses. Voor meer informatie over Lederhosen en Dirndls kun je natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen.

Mail info@oktoberfestfan.nl   bel of App met 06-10397766

Headerfoto: ANGERMAIER X DISTORTED PEOPLE KOLLEKTION (Bron: Instagram @Trachten Angermaier)