Van vrijdag 10 maart tot en met zondag 2 april 2023 vindt in München weer het “Starkbierfest” plaats, gehost door Paulaner, Augustiner, Löwenbrau en meer bekende biermerken. Het is een soort kleine neef van het Oktoberfest.
Het feest viert de vers gebrouwen, aromatische seizoensbieren en word drukbezocht, maar voornamelijk door de lokale bevolking en “insiders”.
Het Starkbierfest heeft veel kenmerken van het Oktoberfest: beroemde, grote bierzalen met daarin enorme tafels, vrouwen in Dirndls, mannen (of vrouwen) in Lederhosen, gigantische bierpullen, stevige Duitse gerechten en uiteraard heerlijk bier. Fijnproevers genieten er gegarandeerd op het Starkbierfest en velen gaan erheen om de tijd tot het Oktoberfest te overbruggen.
Feest bij Paulaner en andere beroemde bierkelders
De locatie verschilt van andere bierfestivals als het Frühlingsfest en ’s werelds grootste festival: het Oktoberfest. Deze feesten vinden beide plaats op de Theresienwiese in München.
Het Starkbierfest vindt daarentegen plaats door de hele stad, met speciale events in de grote bierkelders zoals bijvoorbeeld de Löwenbräukeller en de Augustiner bierkeller maar ook Donisl en biermerken als Ayinger en Perlacher doen mee. Daar geniet je van goede livebands en kun je een tafel reserveren.
Veel van de grootste brouwerijen in München openen hun deuren deze periode voor het vieren van hun verse brouwsels, net zoals tientallen andere brouwerijen in Beieren die feestvieren in de loop van deze twee weken.
Paulaner am Nockherberg
De meest populaire brouwerij tijdens het Starkbierfest is zonder twijfel Paulaner (am Nockherberg). Sinds Paulaner de credits heeft gekregen voor de Starkbier-traditie, heeft deze brouwerij (en één van de grootste bierhallen in München) de eer om het eerste vat van het seizoen af te tappen en daarmee het hele festival in gang te zetten.
De Paulaner-hoofdzaal biedt plaats aan maximaal 5.000 bezoekers en nog een paar duizend anderen kunnen genieten van het feest in de tenten op het buitenterrein.
Het “vijfde seizoen”
Starkbier, ofwel “sterk bier”, wordt traditioneel gebrouwen en gedronken in het vroege voorjaar tijdens wat Duitsers het “vijfde seizoen” noemen: wanneer het buiten nog te koud is om te genieten van lichte, gouden bieren die je koud serveert. De stouts op het Starkbierfest zijn een warmere, meer passend alternatief voor het weer.
De naam van dit bier verwijst niet zozeer naar het alcoholgehalte (alhoewel het meestal hoog is), maar naar de zwaartekracht van het bier, of Stammwürze in het Duits. Starkbier is er in veel varianten, maar het is altijd erg zwaar bier. Gemiddeld bevat een liter Starkbier 180 g. vaste stof (ongeveer eenderde van een brood).
Vloeibaar brood voor tijdens het vasten
Oorspronkelijk werd Starkbier flüssiges Brot of “vloeibaar brood” genoemd door de monniken die het maakten. De oorsprong van Starkbier gaat terug tot het midden van de 17e eeuw, toen de broeders van het Paulaner-klooster deze stevige en calorie-arme bieren brouwden.
Ze dronken dit bier om hun eetlust in toom te houden tijdens de veertig vastendagen van de vastentijd. Binnen een paar decennia dronken ook Beierse edellieden het Starkbier en hielden ze elk jaar openbare vieringen.
Doppelbock
Starkbier kan over het algemeen worden geclassificeerd als een doppelbock: een sterke, moutige versie van de traditionele Bock. De kleur varieert van diep goudbruin tot ondoorzichtig bruin en het bier heeft een romige, schuimige schuimkraag die lang blijft staan. Starkbier heeft een zeer moutig aroma dat soms toasty of zelfs chocoladeachtig smaakt.
Naast de overheersende, moutige smaak, kan Starkbier proefnotities hebben van chocolade, rozijnen en pruimen. Dit rijke smaakprofiel is behoorlijk uitzonderlijk gezien Duits bier geen ingrediënten bevat buiten mout, hop, water en gist.
Salvator en Predator: bieren met een krachtige naam
Het originele Paulaner Starkbier-brouwsel wordt Salvator genoemd. Deze naam zette een trend van voor andere namen van Starkbier als Trimphator, Aviator, Suffikator, Predator, Optimator en Spekulator. Naast dat het zware bieren zijn met veel textuur en calorieën, heeft Starkbier een hoog alcoholpercentage, variërend van 7-12% (ABV). Niet onlogisch dat Starkbieren altijd namen hebben die je doen denken aan “the Terminator”… 😉
Bezoekje brengen aan München?
Ook wij hebben het Starkbierfest en het Frühlingsfest uiteraard al eens bezocht en ze zijn geweldig, maar eerlijk is eerlijk, het Oktoberfest is toch wel het ultíém. Wil je meer weten? Lees dan alvast alles over het Oktoberfest in München en kom alvast in de stemming.
Ga je naar het Starkbierfest (van vrijdag 11 maart t/m zondag 2 april)? Dan wensen we je alvast heel veel plezier! Foto’s zijn altijd welkom, via een PB op Facebook, Insta of mail naar redactie@oktoberfestfan.nl.
Ein Prosit!