7 October 2022

Eén op de twee Nederlandse gemeentes viert Oktoberfest

Het Oktoberfest in München zit erop, maar de piek van het Nederlandse Oktoberfest-seizoen is nog in aantocht. Wij brengen ieder jaar de populariteit van het Nederlandse Oktoberfest in kaart. Dit jaar vindt er in één op de twee gemeentes een Oktoberfeest plaats.

Maartje: “Dit jaar zijn er zo’n 170 grote, openbare Nederlandse oktoberfeesten bij ons gemeld. Als grote, openbare oktoberfeesten, definiëren we feesten die uitpakken met een tent of gedecoreerde zaal, oktoberfest-artiest(en), waar je kaartjes voor moet kopen en waar vanaf zo’n 200 – 250 bezoekers komen.

Dat is een opvallende stijging van 35 % t.o.v. 2019, het jaar vóór de pandemie. Dat betekent dat er in gemiddeld één op de twee gemeentes een Oktoberfest plaatsvindt.

Naast de 170 openbare oktoberfeesten die we hebben doorgekregen, zijn er nog honderden kleinere feestjes, privéfeesten en bedrijfsfeestjes met het thema Oktoberfest.”

Oktoberfest-seizoen van september t/m december

“Wat opvalt is dat meer oktoberfeesten, in lijn met de feesten in Duitsland, dit jaar óók al in september plaatsvonden. Grofweg loopt het Nederlandse Oktoberfest-seizoen nu van september tot nieuwjaar. Je ziet ook dat de media via on de term “Oktoberfest-seizoen” over heeft genomen. Die is helemaal ingeburgerd.”

“Er zijn een aantal nieuwe feesten, bijvoorbeeld het Belgische concept Oktoberfestival dat nu naar Breda komt, maar ook keert het grootste Oktoberfeest van Nederland in Sittard weer terug. Daarnaast zie je komend weekend ook weer klassiekers als Oktoberfest Alteveer, Oktubberfest en het Hoekse Bierfest. We hebben uiteraard zoveel mogelijk Nederlandse (en Belgische) feesten in onze Oktoberfest-agenda staan.”

oktoberfest seizoenTv-programma Editie NL met Oktoberfestfan.nl als bronvermelding

Kermis-attracties en traditionele elementen

“Over het algemeen zie je nog steeds dat steeds meer feesten van het Après-ski-gehalte afstappen en het meer traditioneel aanpakken. Bezoekers pikken geen carnavalesk feest meer en hebben de échte oktoberfest-sfeer/beleving al eens meegemaakt.

Je ziet het traditionele aspect bijvoorbeeld terug bij feesten die werken met kermis-attracties (overgewaaid vanuit het Oktoberfest in Duitsland), mooie oktoberfest-decorstukken en een uitgebreid oktoberfest-menu. Omgekeerd komen bezoekers vaker in originele Trachtenkleding, in plaats van in carnavaleske Dirndls en Lederhosen.”

kermis oktoberfest munchen

Thema-feest

“Toch wordt het oktoberfest ook wel als thema ingezet om specifieke doelgroepen aan te spreken zoals bijvoorbeeld voor hardstylefeesten, metalfeesten of foute feesten. In Brabant zie je veel feesten die het concept Oktoberfest combineren met party-muziek en/of carnavalsmuziek.

In de provincie Limburg vinden over het algemeen de meest traditionele oktoberfeesten plaats, in lijn met het traditionele carnaval daar. Een exacte kopie van de oktoberfeesten in Duitsland is natuurlijk nooit helemaal neer te zetten, maar sommige feesten komen erg dichtbij.”

Populaire uitlaatklep na de zomerfestivals

“De explosief gestegen populariteit van oktoberfeesten is wel te verklaren. Het is na de zomerfestivals sowieso weer een nieuw evenement om, na een poosje rust, weer naar uit te kijken. Na Covid lijken we geen genoeg te krijgen van feesten en willen we de dag blijven plukken en het leven blijven vieren.

Sowieso is het Oktoberfest in Nederland al een jaar of 10, 15 populair. Het is een ander type feest dan alle andere feesten die je door het jaar heen bezoekt. De feesten beginnen allereerst vaak al op tijd, wat een beetje het ouderwetse matinee-gevoel geeft. Je bent al vroeg samen aan het proosten met (halve) liters, wat ervoor zorgt dat de sfeer er snel inzit en natuurlijk draagt ook de non-stop gezellige oktoberfest-muziek daaraan bij, inclusief de Ein Prosit-song om de zoveel tijd.

Het Oktoberfest wordt over het algemeen bezocht door feestvierders van álle leeftijden, met een piek tussen de 20 en 60 jaar. Dat gaat eigenlijk altijd allemaal goed en leuk onder elkaar en er worden zelden incidenten gemeld. Het Oktoberfest brengt daarom een unieke sfeer met zich mee die men ieder jaar weer eens wil beleven.”

Ook een Oktoberfest bezoeken of organiseren?

Wil je ook een oktoberfest bezoeken of organiseren? Wij vertellen je graag meer. Neem contact op en ons enthousiaste team komt er zo snel mogelijk op terug.

Neem contact op   

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.