Almabtrieb bezoeken?

Liefhebber van Oostenrijk? Dan ken je vast de almabtrieb wel: het wordt elk jaar gevierd. De almatriebe vinden vanaf half september plaats. Het is een standaard onderdeel van de boerentradities. De oorspronkelijke herkomst van dit feest is de dank aan de Schepper, dat Hij het vee voor alle onheil behoed heeft.

Almabtrieb parades

De koeien en schapen worden aan het eind van de zomer van de almen (hooggelegen bergweide) teruggebracht naar het dal/vallei (staltijd) en dit wordt op grootse en traditionele wijze gevierd. De drijftocht, Almabtrieb, wordt gevierd met diverse parades en een kleurrijk festival.

Met bellen, bloemen, linten en spreukenbordjes keert het vee, geleid door de ‘Moarkuh’ terug naar de thuisstal. De koeien, kalfjes, stieren, jonge ossen en het kleinvee zoals schapen en geiten komen voorbij. Deze trek van de bergweiden, naar het dorp, is een geweldige prestatie die jaarlijks duizenden enthousiaste toeschouwers trekt.

Let eens goed op de uitdossing: hoe mooier de tooi, hoe beter het is gegaan. Hoe uitbundiger de tooi, des te uitgelatener zijn de aansluitende feesten.

Feesten Almabtrieb

De Almatrieb is altijd aanleiding voor veel (volks)feesten en festivals. Vanaf half september tot en met ongeveer begin oktober (ongeveer tegelijk met het Oktoberfest in München) vinden er overal Almatriebe plaats, voornamelijk in de weekenden. Van Tirol, tot Karintië en Steiermark.

Gerlos

Ook in het bekende ski-oord Gerlos vindt een grote Almabtrieb plaats.

 

MIS NIKS EN SCHRIJF JE IN - SUBSCRIBE AND DON'T MISS ANYTHING