Wat is het Oktoberfest?

Wat is het oktoberfest, dat bierfeest in München? Die vraag krijgt we wel vaker. Het Oktoberfest is het grootste bier- en volksfeest ter wereld, dat wordt gehouden in München en jaarlijks wordt bezocht door zo’n 6 miljoen mensen van over de hele wereld.

Oktoberfeesten in Duitsland

In navolging van München wordt er in Duitsland en overal ter wereld Oktoberfeesten gehouden. Kenmerkend voor het Oktoberfest zijn de bierpullen, biertafels, Lederhosen en Dirndls, de muziek en het eten.

Op deze pagina lees je meer over Oktoberfeesten in Duitsland .

Oktoberfest/bierfeest München

Het Oktoberfest in München is het grootste bierfestival ter wereld, dat jaarlijks wordt bezocht door zo’n 6 miljoen mensen. Het Oktoberfest in München vindt in 2024 plaats van zaterdag 21 september t/m zondag 6 oktober.

De Theresienwiese in München, het 42 hectare grote Oktoberfest-terrein

Geschiedenis Oktoberfest

Het uiteindelijke Oktoberfest duurde 5 dagen en vond op 17 oktober 1810 plaats ter ere van de koninklijke jonggehuwden: de Beierse kroonprins Ludwig en prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen.

Om het huwelijk te vieren vond er een paardenrace (de voorloper van het Oktoberfest) plaats op de Theresienwiese, waar het feest nu nog steeds wordt onderschat. Het feest draait van oorsprong om cultuur en traditie. Duitsers, maar ook alle internationale bezoekers kleden zich in Lederhosen of Dirndl.

De Wiesn (weide) is gratis toegankelijk. Op dit Oktoberfeest-terrein staan ​​veertien grote (tot 10.000 zitplaatsen!) en twintig kleine biertenten, die gerund worden door families uit München. Ook vind je er een wijntent, ’s werelds grootste kermis, allerlei kraampjes en biergartens. Beroemd (berucht) is ook de Kotzhügel (kotsheuvel) achter de Hofbräu-Festzelt.

Lees hier meer over de geschiedenis van het oktoberfest .

Oktoberfest-bier

De geschiedenis van het bier dat Oktoberfestbier genoemd mag worden, voert terug naar München. Alle andere bieren die Oktoberfestbier brouwen, moeten bestempeld worden als “Oktoberfeststijl-bieren”.

Tijdens het Oktoberfest in München worden er zes verschillende bieren gedanst: Paulaner, Hofbräu, Augustiner, Löwenbrau, Hacker Pschorr en Spaten-Franziskanerbräu. Deze brouwerij brouwen speciaalbier voor het Oktoberfest. De prijs voor een Maβ (literpul) bier en welk Oktoberfestbier het beste is, wordt door “Wiesnkenners” ieder jaar weer opnieuw bediscussieerd.

Ook kunnen schnaps absoluut niet ontbreken op een Bierfeest. Lees hier meer over de geschiedenis van Oktoberfest-bier .

oktoberfest bier

Eten bij oktoberfeesten

Het Oktoberfeest draait niet alleen om bier drinken: op het feest komen cultuur, drinken én eten samen. Het Oktoberfeest staat voor kwaliteitseten en traditioneel eten, waardoor het zich onderscheidt van andere feesten.

Het is de moeite waard om een ​​aantal traditionele Oktoberfestgerechten te proeven, die duidelijk allemaal goede smaken in combinatie met een pul bier. Denk aan Wurst, Hendl/Hänchen, Schweinshaxe, Pretzels, een kalte plateau, maar ook andere traditionele Beierse gerechten.

Meer weten? Lees hier meer over Oktoberfest-eten .

oktoberfest eten

Kleding oktoberfeesten

Wil je Oktoberfest kleding of een tiroler outfit kopen? De Dirndl en Lederhosen zijn meer dan een leuk, simpel tirolerpakje. Voor veel mensen in Zuid-Duitsland en Oostenrijk zijn Dirndls en Lederhose een serieuze zaak. De Dirndl (“dirn” betekent dienstmeisje) werd in de 18e eeuw oorspronkelijk gedragen door dienstmeiden en de Lederhosen was een stevige broek voor de werklui. Later werd deze kleding geadopteerd door andere klassen. 

Mannen bezat vaak meerdere Dirndls en Lederhosen voor verschillende gelegenheden, voor het werk, maar ook voor feestelijke gelegenheden als bruiloften. Rond 1870 groeide de Dirndl door verandering van stoffen, model en details uit tot een veel gedragen traditionele outfit voor iedereen.

Lees hier meer over Oktoberfest-kleding .

traditionele oktoberfest-kleding, ook wel trachtenkleding

Muziek oktoberfeest

Muziek, en dan vooral live muziek, is niet los te zien van het Oktoberfest. Het genre Oktoberfestmuziek bestaat uit traditionele blaasmuziek, Duitse hits en internationale popsongs. Voor jong en oud wat wil dus.

De meest bekende nummers zijn “In München steht ein Hofbräuhaus (Skandal Im Sperrbezirk)”, “Ich bin der Anton aus Tirol”, “Marmor, Stein und Eisen bricht”, “Viva Colonia”, “YMCA”, “I Will Survive” , “99 Luftballons”, “Let me entertain you”, maar ook nummers van ACDC zijn veel gehoorde nummers op het Oktoberfeest. Op het grootste volksfeest ter wereld in München, ieder jaar een Wiesn-hit gekozen.

“Ein Prosit” is natuurlijk het meest bekende Oktoberfest-nummer. Lees hier meer over Oktoberfest-muziek .

Oktoberfest-artiesten

Er zijn intussen talloze artiesten die Oktoberfest-muziek brengen. Van traditionele Duitse en Oostenrijkse bands, die op de grootste feesten geprogrammeerd staan, tot coverbands, dj’s, tape-acts, blaaskapellen, zangers/zangeressen, etc. Voor elke doelgroep, type feest en budget wat wils. Lees hier meer over een oktoberfest artiest boeken.

Oktoberfest aankleding en decoratie

Kenmerkend voor het Oktoberfest zijn de bierpullen, lange biertafels, biergartens en vaak blauwwitte, traditionele aankleding waar veel hout in voorkomt. Vaak zie je ook bierstubes en op grote Oktoberfeesten vind je zelfs een kermis.

Ook mooie dames in Dirndls horen bij ‘het interieur’: op Oktoberfeesten komen vaak prachtige dames in Dirndl langs de schnapps, Pretzelfs of andere lekkernijen verkopen of foto’s maken van het publiek.

Lees hier meer over de aankleding en decoratie van het oktoberfest .

een voorbeeld van blauw witte oktoberfest decoratie met kransen

Oktoberfest bezoeken of organiseren?

Wij komen al jaren op het Oktoberfest en hebben ervaring in de horeca. Zowel met een bezoek aan als het organiseren van kunnen we helpen. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op  

 

 

MIS NIKS EN SCHRIJF JE IN - SUBSCRIBE AND DON'T MISS ANYTHING