Bierpullen kopen?

Een echt Duits bierfest of Oktoberfest kan niet zonder haar “magische glazen”: de bierpullen. Op het Oktoberfest in München vind je echte Duitse glazen literpullen, ook wel een ‘Stein’ of ‘Krug’ en in München een ‘Mass’ genoemd.

Van stenen naar glazen pul

De term Stein (steen) – ook in het Engels het woord voor pul – werd voor het eerst gebruikt eind 1800. De term “Steinkrug” betekent letterlijk ‘stenen kan’. Ze waren gemaakt van aardewerk of klei en hadden meestal een deksel. Ze waren vroeger aandenkens/souvenirs en bovenin het deksel werd een herinnering aan een gelegenheid/plaats gegraveerd. Vraag je opa en oma maar eens; grote kans dat zij ook zo’n stenen “aandenken” in huis hebben. In de Lowenbräukeller in München bijvoorbeeld, zie je bij de ingang veel van deze “Steins” achter een slotje liggen. In veel cafés in Beieren zitten mensen met hun eigen bierpul (meestal een christelijk thema) op het deksel. Zij drinken elk biertje nog steeds uit hun eigen stenen bierpul.

Deze stenen mokken werden tot 1892 op het Oktoberfest gebruikt. Daarna ging men over op glas. Glas is tenslotte niet zo zwaar als klei/aardewerk en bovendien: je kunt metéén zien of je glas vol genoeg is getapt. Tegenwoordig zijn glazen pullen de standaard, in München en over de hele wereld.

Waarom heet een Duitse bierpul een mass?

Waarom noemen Duitsers een bierpul ook wel een “mass”/maat? Een maß was oorspronkelijk een meeteenheid, zoals liters of ons. Een Beierse maat was precies 1.069 liter. In de loop van de tijd werden glazen meer gestandaardiseerd in heel Duitsland (en Europa), zodat uiteindelijk een Mass veranderde in één liter.

Maten van de bierpul

Zie je in Duitsland liter- of halve literpullen; op feesten en terrassen in Nederland zie je vaak 0,5 – 0,4 of soms zelfs 0,3 literpullen. Dat komt omdat een literpul hier minder regulier is en men minder snel bereid is 10 of 11 Euro te betalen voor een pul bier. Op een wereldfestival als het Oktoberfest in München is dat wel het geval. Daarnaast zijn wij het snelle drinken hier minder gewend en wordt zo’n hoeveelheid bier snel “lauw”.

Van glazen naar plastic pullen

Typerend voor het uiterlijk van een bierpul zijn een stevig handvat en de ronde kringen op het bierglas. Die ronde kringen hebben een doel, want wist je dat het de bedoeling is dat je per slok 1 kring (1 rondje) naar beneden in het bierglas zakt? In tegenstelling tot het Oktoberfest in München, zie je in ons land vaak pullen van plastic. Deze zijn echter niet van glas te onderscheiden. Voordelen zijn een veiliger evenement en minder kapotte pullen. Tijdens Ein Prosit, kan er dus naar hartelust geproost worden!

Bierpullen kopen?

Wij adviseren je graag over de aanschaf van de juiste bierpul voor jouw oktoberfeest, festival of evenement en garanderen je dat we je de béste bierpul leveren op het gebied van prijs/kwaliteit.

Vul het contactformulier in  of  bel of App met 06-10397766