12 April 2019

Biergartens: facts & figures over deze bourgondische hotspot

In steeds meer Nederlandse steden als RotterdamBredaTilburg en op events zie je biergartens als heuse paddenstoelen uit de grond schieten! Hopelijk mogen deze, net als in Beieren, snel weer open! Wat zijn biergartens eigenlijk? 

Wij zetten wat leuke facts & figures over de biergarten voor je op een rijtje.

Een populaire ontmoetingsplaats tijdens Ludwig I van Beieren

Even back to the beginning. Biergartens dateren uit de 19e eeuw, toen het populaire ontmoetingsplaatsen waren tijdens het bewind van koning Ludwig I van Beieren. Op verzoek van de koning mocht bier alleen gedurende de wintermaanden gebrouwen worden, omdat de fermentatie voor dit bier plaatsvond tussen de vier en acht graden Celsius. Een donker lagerbier (Helles), was toen trouwens het meest voorkomende bier.

Biergarten: verkoop boven bierkelders

Mmm, van alleen bier in de winter wordt niemand blij. Om ervoor te kunnen zorgen dat brouwerijen hun bier óók in de zomer konden blijven verkopen, werden er kelders gebouwd voor opslag van bier. De bodem daarboven werd bedekt met grind en er werden kastanjes geplant, die genoeg schaduw boden. Deze bierkelders werden later niet alleen meer gebruikt voor de opslag van bier, maar ook voor de verkoop van bier en maaltijden aan het publiek: superslim!

Daar ligt de oorsprong van de biergarten hoe we deze nu kennen. Onder de kastanjebomen werden banken en tafels neergezet waaraan bezoekers konden eten. Deze nieuwe trend had helaas een blijvend negatief effect op de kleinere brouwerijen en restaurants. Zij gingen naar koning Ludwig, die toen het serveren van eten in biergartens verbood. Oei 🙁

Een Biergartenfahrpla voor meer dan 120 biergartens in München

In plaats daarvan konden de gasten voortaan hun eigen eten meebrengen. Vandaag de dag geldt dit wetsvoorstel niet meer en serveren alle biertuinen zowel bier als maaltijden. De algemene opvatting is vandaag de dag dát mensen hun eigen voedsel mee kunnen brengen, maar drank moet gekocht worden in de biertuin.

Alleen de biergartens die zich aan deze Beierse traditie houden, worden in München beschouwd als de traditionele Münchner biertuinen. In en om München vind je meer dan 120 (!) biertuinen en de gemeente München ontwikkelde zelfs een Biergartenfahrplan ;).

Nederlandse biergartens: modern style

In Nederland vind je, naast biergartens op Oktoberfeesten, onder andere gave, zomerse biergartens in Rotterdam, Breda, Tilburg en in attractiepark Toverland. Deze biergartens modern style bieden een passend menu en organiseren regelmatig toffe events.

Weet jij een leuke biergarten in Nederland of België? Laat het ons weten, zodat we ‘m in onze online agenda kunnen opnemen. Ein Prosit en hopelijk tot snel in de biertuin, Leute!

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.