Welke brouwerijen brouwen Oktoberfest-bier?

De geschiedenis van het bier dat Oktoberfestbier genoemd mag worden, voert terug naar München. Alle andere brouwerijen die Oktoberfestbier brouwen, moeten hun bier bestempelen als “Oktoberfeststijl-bieren”. 

Oktoberfestbier vs. Festbier vs. Märzen

Rondom Oktoberfest-bier kom je vaak verschilende termen tegen: Oktoberfestbier, Festbier en Märzen. Misschien goed om eerst even de verschillen uit te leggen:

Märzen werd “vroeger” geschonken op het Oktoberfest. Het was donker bier en vol van smaak. In 1990 werd het vervangen door Festbier, met een mooie gouden kleur en goed door te drinken. Oktoberfestbier refereert specifiek naar het bier dat geserveerd wordt op het Oktoberfest-terrein, de Wiesn. En Oktoberfest-bier is dus een Festbier-stijl. Daarentegen bestaat Märzen ook nog steeds, maar wel met een iets andere smaak. Got it? 😉

De prijs voor een Maβ (literpul) bier en welk Oktoberfestbier het beste is, wordt door “Wiesnkenners” ieder jaar weer opnieuw bediscussieerd.

Brouwerijen op het Oktoberfest in München

Tijdens het Oktoberfest in München worden er zes verschillende Oktoberfest-bieren geschonken: Paulaner, Hofbräu, Augustiner, Löwenbrau, Hacker Pschorr en Spaten-Franziskanerbräu. We vertellen je graag meer over elke brouwerij en hun bier:

Augustiner

Augustiner is de oudste brouwerij van München, opgericht in 1328. Het bier is vernoemd naar het Augustijner klooster in de Neuhauser Gasse, waar de wortels van dit bier liggen. Ook had het klooster eigen dranken die erg populair waren bij de bevolking van München.

Vanwege de privatisering werd de brouwerij in de 19e eeuw verplaatst naar de Neuhauser Straße (waar zich vandaag de dag het populaire Augustiner-restaurant bevindt) en later verhuisde de brouwerij naar de Landsberger Straße, waar de brouwerij vandaag de dag nog steeds gevestigd is en waar in de Bräustüben heerlijke, betaalbare Beierse gerechten kunnen worden gegeten.

De biergartens van Augustiner en de (Königlicher) Hirschgarten, zijn erg populaire biergartens in München. Als enige van de 6 Münchner bieren heeft Augustiner herkenbare kleine flesjes met een bolle buik.

Op het Oktoberfest wordt Augustiner (6 %) geschonken in de Augustiner Festztelt en in de Fischer Vroni Festzelt. De brouwerij gebruikt als enige nog de traditionele houten vaten voor opslag.

Hacker-Pschorr

Hacker-Pschorr is vernoemd naar het echtpaar Maria Theresia Hacker en Joseph Pschorr, dat de brouwerij in de 18e eeuw ontwikkelde tot een toonaangevende brouwerij. De brouwerij werd oorspronkelijk opgericht in 1417 in het huidige restaurant ‘Altes Hackerhaus’ in de Sendlinger Straße.

Hacker en Pschorr werden later door de zonen voortgezet als afzonderlijke brouwerijen. Sinds 40 jaar is er echter weer sprake van een gemeenschappelijk merk. De brouwerij ligt vandaag de dag in hetzelfde pand als de Paulanerbrouwerij. Sinds 2007 wordt het Hacker-Pschorr bier weer verkocht in de traditionele fles met beugel.

Dit bier (met 5,8% het bier met het laagste alcoholpercentage) kun je vinden in de Hacker-Festzelt (Himmel der Bayern) en in de Pschorr Bräurosl.

Hofbräu

De brouwerij werd opgericht in 1589 onder het bewind van Wilhelm V, hertog van Bayern (1579 – 1597). De brouwerij was gevestigd in Hofbräuhaus am Platzl, vandaag de dag een populaire herberg en een van de belangrijkste toeristische attracties van München.

In de 19e eeuw werd de brouwerij genationaliseerd en verhuisde wegens een gebrek aan ruimte naar de Wienerstraße, waar vandaag de Hofbräukeller en één van de mooiste biertuinen van München gevestigd zijn. Sinds ongeveer 30 jaar is de brouwerij nu gevestigd in Múnchen Riem.

Met 6,3 % alchohol is Hofbräu het sterkst onder de Oktoberfestbieren. Het wordt op de Wiesn alleen geserveerd in de Hofbräu Festzelt.

Löwenbrau

Löwenbrau is opgericht in 1383. In de 19e eeuw ontwikkelt het middelgrote bedrijf zich tot grootste brouwerij van München onder leiding van de familie Brey en verhuist door de sterke groei naar de Nymphenburgerstraße, waar de brouwerij tot op heden gevestigd is.

Sinds oktober 2004 is de Spaten-Franziskaner-Löwenbräu-Groep onderdeel van InBev. Kenmerk van het merk Löwenbräu is de leeuw. Beroemd is de grote leeuw op de Löwenbräu Oktoberfesttent, die brult en met zijn staart kwispelt.

Op het Oktoberfest vind je Löwenbräubier in de Löwenbrau Festzelt en in de Schützen Festzelt. Het Löwenbräu Oktoberfestbier heeft 6,1 % alcohol.

Paulaner

Paulaner is het jongste bier van München. Het wordt sinds 1634 gebrouwen in het klooster van de Paulaner-orde in de Neuhauser Straße. Vroeger werd het bier alleen in het openbaar geserveerd op feestdagen.

Het sterke bier, naar een recept van broeder Barnabas, werd al snel erg populair bij de inwoners van München. Het hoofdkantoor van de brouwerij bevindt zich op de Nockherberg, waar ook het jaarlijkse Starkbierfest plaatsvindt met het beroemde ‘politicus plagen’ (Politiker-Derblecken) en een gekozen broeder Barnabas.

Het Oktoberfestbier van Paulaner heeft 6 % alcohol en is in de Winzerer Fähndl, Armbrustschützen-Zelt en in de Käferzelt te verkrijgen. Paulaner Weißbier kun je drinken in de Nymphenburg Sekt wijntent.

Spaten

De brouwerij Spaten werd in 1397 opgericht en was de eerste eeuwen gevestigd in de Neuhauser Gasse. Sinds 1807 is de brouwerij eigendom van de familie Sedlmayr en al snel verhuisde de brouwerij naar de Marsstraße, waar deze tot vandaag de dag gevestigd is.

Kenmerk van het merk is een witte schep op een rode achergrond en de initialen van Gabriel Sedlmayer. De Franziskanerbrouwerij is ook in het bezit van de familie Sedlmayr. Sinds enkele jaren is de Spaten-Franziskaner-Löwenbräu-Groep onderdeel van InBev.

Spaten en Franziskanerbier wordt geserveerd in de Schottenhamel Festzelt (waar het eerste vat wordt aangetapt door de burgemeester tijdens de opening van het Oktoberfest), in de Ochsenbraterei, Marstall en natuurlijk in de Spatenbräu Festzelt. Het bier bevat 5,9 % alcohol.

Meer weten over het Oktoberfest?

Wij vertellen je maar al te graag over onze passie! Bel of app naar:06-13112023.

 

 

MIS NIKS EN SCHRIJF JE IN - SUBSCRIBE AND DON'T MISS ANYTHING