Eten in de Alpen: smaak, traditie en sfeer

Of je nu op wintersport gaat, zomers wandelt of een berghut bezoekt tijdens een dorpsfeest: eten in de Alpen is méér dan brandstof. Het is een belevenis. Alpengerechten zijn smaakvol, lokaal, stevig (zonder fratsen of opsmuk) en vaak verbonden met eeuwenoude tradities als de Almabtrieb of de Krampusnacht.

Typisch Alpen-eten per regio

De Alpen strekken zich uit over meerdere landen en elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. Dit zijn voorbeelden van heerlijke Alpen-gerechten in de verschillende regio’s:

Oostenrijk

Denk aan Kaiserschmarrn, Tiroler Gröstl, Germknödel met vanillesaus, knödels in alle vormen, en natuurlijk Wiener Schnitzel.

Zwitserland

Fondue en raclette zijn natuurlijk wereldberoemd, maar probeer ook eens rösti, alpenkaas of een stuk nusstorte.

Italië – Dolomieten

Denk aan Canederli (broodknödel), speck, polenta met wildragout of een bord pasta met bergkruiden en kaas uit de vallei.

Drinken in de Alpen

Bij een stevige maaltijd hoort natuurlijk een bijpassend drankje 😉 Denk aan glühwein na het skiën, schnaps met bergkruiden, bombardino (Italiaanse ‘warme advocaat met een kick’) of regionaal gebrouwen bier of een glas Oostenrijkse Grüner Veltliner.

Culinair genieten tijdens feesten

Veel traditionele Alpenfeesten draaien, net als het oktoberfest, óók om eten. Tijdens de Almabtrieb wordt er volop gekookt in open lucht, bij kerstmarkten nip je van glühwein met Lebkuchen en tijdens skiën en après-ski in de Alpen mag een bord schnitzel of kaasfondue niet ontbreken. Zo past er bij ieder feest weer een bourgondische traditie, waardoor je keer op keer verrast wordt door deze levendige cultuur.

Oktoberfest-eten

Wie van Alpeneten houdt, zal zich ook thuis voelen op het Oktoberfest. Hoewel de setting anders is (geen bergtoppen maar biertenten ;)) draait oktoberfest-eten om stevige kost, rijke smaken en traditie. Denk aan gebraden kip, Schweinshaxe (gebraden varkensschenkel), Obazda met Brezn en natuurlijk de literpullen bier.

Waar kun je Alpen-gerechten proeven?

Eten in de Alpen beleef je het beste op locatie: in een berghut, een alm, of tijdens een dorpsfeest. Denk aan een huttentocht met lunchpauzes op hoogte, lokale markten waar boeren hun kazen en vleeswaren verkopen, een familiepension met huisgemaakte specialiteiten of een bord Kaiserschmarrn op het terras met uitzicht. Eten zit verweven in de Alpencultuur en we zouden haast zeggen: je ontkómt er niet aan!

Wil je op de hoogte blijven van leuk nieuws uit de Alpen? Meld je aan voor onze nieuwsbrieflijst hieronder (vijfde lijst).

 

MIS NIKS EN SCHRIJF JE IN - SUBSCRIBE AND DON'T MISS ANYTHING