12 mei 2020

Pretzels maken: een leuke activiteit voor thuis

Pretzels (Brezel) zijn natuurlijk onlosmakelijk verbonden met het Oktoberfest, maar ook buiten het Oktoberfest om worden ze in Duitsland, maar ook in Amerika veel gegeten. In New York kun je zelfs niet om Pretzels in het straatbeeld heen.

Vanwege de bereidingswijze hebben pretzels wel wat weg van die andere populaire broodsoort die onlosmakelijk is verbonden met New York: bagels.

Pretzels maken: een zachte of een knapperige variant

Op zoek naar een recept voor Pretzels? Dan is het goed om te weten dat er twee varianten van Pretzels zijn: de zachte, grote variant (waarover we het hierboven hebben), maar er zijn ook knapperige Pretzels, die je meer als snack kunt zien.

De grote Pretzels, waarop meestal grove korrels zeezout gestrooid zijn, tref je in Duitsland ook vaak aan met andere toppigs als bijvoobeeld zonnebloempitten, gesmolten kaas, sesamzaad of maanzaad.

Heerlijk beleg en dipjes

Pretzels worden vaak belegd met bijvoorbeeld roomkaas, hummus, guacamole of gerookte zalm. Je kunt ze ook dippen in een mosterdsausje, een kaasdip of lekkere mayo met een smaakje. Daardoor kun je ze ook príma als voorgerecht serveren.

Een knapperig bruin korstje door baking soda

Het geheim van het recept voor Pretzels? Net als bij bagels wordt het deeg van de zoute krakelingen voor het bakken ondergedompeld in heet water met baking soda. Daarna laat je ze even staan, zodat er een droog korstje op ontstaat.  De donkerbruine kleur komt voort uit de aminozuren in de baking soda in combinatie met de suikers in het deeg. Dat noemen ze ook wel de ‘Maillard reactie’. Je bestrijkt het deeg ook nog even met ei voordat het de oven in gaat.

Door hun vorm kunnen de krakelingen makkelijk worden opgehangen. In sommige bakkerijen waar pretzels worden verkocht, worden ze door de opening aan houten stokken gehangen.

Het recept voor Pretzels

Zelf pretzels maken is niet moeilijk. Je hebt bloem, een beetje suiker, gist, melk, zout en boter nodig en natuurlijk wat baking soda voor het pocheren. Op internet vind je legio recepten voor Pretzels, maar wij delen uiteraard graag het basisrecept voor een gewone Pretzel met je. Oefening baart kunst!

Ingrediënten Pretzel recept

  • Een losgeklopte eidooier
  • Wat grof zeezout
  • 400 gram bloem
  • Een theelepel suiker en 150 gram suiker
  • Twee theelepels baking soda
  • Zakje gedroogde gist

Aan de slag voor je zelf bereide Pretzels

  • Meng de bloem met een theelepel suiker, een theelepel baking soda en een snufje zout
  • Meng de gist met ongeveer 250 milli-liter lauwwarm water
  • Maak een kuiltje in je bloemmengsel en giet daar het gistmengsel in
  • Roer dit door tot er een soepel deeg ontstaat
  • Laat het een uur rijzen op een warme plaats
  • Kneed het deeg nog een keer en verdeel het in 12 stukken
  • Rol rolletjes van het deeg en draai het in de vorm van een pretzel
  • Verwarm je oven voor op 250 graden
  • Breng een grote pan water aan de kook met 1 theelepel baking soda en 150 gram suiker
  • Roer het goed door. Zet het gas lager als het water kookt
  • Leg je Petzels in kleine porties in het water
  • Kook ze ongeveer 2 minuten aan beide kanten
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze even goed uitlekken
  • Leg ze daarna op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met eidooier
  • Strooi er wat zout op en bak ze in 15 minuten mooi bruin en gaar

Pretzels online bestellen?

Geen zin in het zelf bereiden van Pretzels? Bestel ze dan via onze eigen bakker, lekker vers en geen risico op mislukking 😉 Alvast smakelijk namens team Oktoberfestfan!
 

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

Maak je keuze:


Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid