29 September 2022

Oktoberfeesten in België: nog steeds groeiend in aantal en omvang

Hoogstraten is met 7000 bezoekers het grootste Oktoberfeest van België en Antwerpen is al 10 jaar een vaste naam in Belgisch Oktoberfestland. Ook zijn Oktoberfest Wevelgem en de Wieze Oktoberfeesten vaste prik. Waarom is het zo populair?

En niet onbelangrijk: zijn er verschillen met Nederland? Wie drinken er eigenlijk het meest? 😉 We spraken met Nick Jorissen, die samen met zijn broer eigenaar is van het Belgische concept “Oktoberfestival”.

Waarom zijn Oktoberfeesten in België zo populair?

“Ik denk allereerst omdat België natuurlijk een biercultuur heeft. Elk jaar is hier nog een stijging van de bierconsumptie, zelfs terwijl er prijsstijgingen zijn. Combineer je dat met het saamhorigheidsgevoel, dan kom je uit bij het concept Oktoberfest.

Dat gevoel van die pullen bier die tegen elkaar kletsen: onbeschrijflijk. Om 6 uur gaan we open en om half 7 wordt er al volledig gedanst. Iedereen, van 20 tot 60 jaar. Normaal wordt er altijd een beetje naar elkaar gekeken voor het losgaat, maar bij Oktoberfeesten is het al vanaf minuut 1 feest. De Belgen zijn denk ik een beetje verslaafd geraakt aan dat gevoel.”

Zijn Belgische Oktoberfeesten anders dan Nederlandse?

“In België is de verhouding mannen en vrouwen gelijk, als vrouwen al niet de overhand hebben. In Nederland is die verhouding over het algemeen 60% man en 40% vrouw. De mannelijke groepen, die gezellig een avondje samen gaan drinken, hebben daar vaak nog wel de overhand.

Wij bieden bijvoorbeeld ook een aantal vrouwvriendelijke varianten bier aan en stellen een vrouwvriendelijke line-up samen. Dat zorgt er net voor dat je andere keuzes maakt. Ook is het menu met Duitse specialiteiten vaak aangevuld met Belgische specialiteiten. Dat is in Nederland ook anders.”

Waarom is het Oktoberfest in België populair bij vrouwen?

“Belgische vrouwen vinden het leuk zich sexy te kleden en een Dirndl is daar natuurlijk een heel geschikt kledingstuk voor. Het Oktoberfest in België is inmiddels een vast, populair uitje geworden waar veel vriendinnengroepen naar uitkijken, bijvoorbeeld als vrijgezellenfeest.

Je ziet ook dat, net als in Nederland overigens, de helft van de bezoekers al wel over is naar professionele Trachtenkleding, die meer flatteert en past bij de sexyness die dames graag willen uitstralen.”

Zijn Belgen andere Oktoberfest-vierders dan Nederlanders?

“Nederlanders zijn denk ik over het algemeen wat uitbundiger, maar de Belgen komen zeker op gelijk niveau, zeker na een aantal biertjes. Leuk feitje: alhoewel België een biercultuur is, drinken Nederlanders nog steeds het meeste op een Oktoberfest. Nederlanders drinken gemiddeld 3,4 liter, tegenover 3 liter gemiddeld voor de Belgen. Werk aan de winkel dus voor de Belgen, haha.”

Oktoberfest Belgie

De line-up van jullie concept Oktoberfestival is vooral party. Waarom?

“Omdat het zeker geen traditioneel oktoberfeest is zoals in Duitsland, maar een oktoberfest-concept met party-muziek, noemen we het bewust Oktoberféstival. We bewegen wel steeds meer richting traditioneel en de beleving gaat elk jaar vooruit.

Bij de ingang zit bijvoorbeeld dit jaar een Tirolerband om mensen alvast in de juiste stemming te brengen en ook worden onze decorstukken steeds professioneler. Die trend hebben jullie geloof ik destijds ook geschetst voor Nederland, dat er steeds meer aan de beleving wordt gewerkt.

We bieden daarnaast ook skyboxen aan, waar bedrijven met hun medewerkers of relaties kunnen zitten voor een compleet verzorgde avond met eten en drinken. Het oorspronkelijke Oktoberfest wordt natuurlijk ook met (zaken)relaties bezocht.”

Wat is een leuk Belgisch Oktoberfest om te bezoeken?

“Ze zijn natuurlijk allemaal leuk (zie de Oktoberfest-agenda): een klein feestje houdt het intiem, op een dorpsfeest is het een feest der herkenning, maar wil je een bekend feest in België meemaken met een hele toffe line-up: dan raad ik je één van onze klassiekers en feesten van het eerste uur in Antwerpen aan.”

Win 2 x 8 kaarten voor Oktoberfest Antwerpen

Om de populariteit van het Oktoberfest in België te vieren, mogen we 2 x 8 kaarten weggeven voor Oktoberfestival Antwerpen. Heb je interesse? Mail redactie@oktoberfestfan.nl en geef aan waarom jij met jouw vrienden thuishoort op Oktoberfest Antwerpen. Ein Prosit!

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.