14 February 2019

Lebkuchenherz maken: het is altijd Valentijnsdag op het Oktoberfest

Loop je op het Oktoberfest? Dan kun je niet om de koekhartjes, lebkuchenherzen, heen.  Op zoek naar een lebkuchenherz recept? Wij leggen je graag uit wat dit koekhart is en hoe je een lebkuchenherz maakt.

Wat is een Lebkuchenherz?

Duitsland staat niet voor niets bekend om een bakkerij op iedere hoek en lekkere zoete gerechten. Lebkuchen, dat je in Duitsland ook vaak met kerst ziet, is een soort van gingerbread. Je weet wel, waar ook die grappige “koekmannetjes” van gemaakt zijn.

Lebkuchen smaakt naar een soort taaitaai/peperkoek en het wordt opgeleukt met kleurige versiersels en teksten als ‘schatzi’ of ‘I mog di’: ik houd van jou. Bezoekers van het Oktoberfest kopen deze koekhartjes voor hun vrienden, familie of voor hun geliefde. Je ziet vooral veel dames met een koekhartje van hun lover om hun nek lopen.

I love you, honey!

De koek werd voor het eerst gemaakt aan het begin van de 13e eeuw, in een klooster in de Duitse stad Franken. De oorsprong kan echter worden teruggevoerd naar de honey cakes van de Egyptenaren. Honingdeeg is namelijk de basis voor deze met glazuur versierde koeken.

Zelf een lebkuchenherz maken?

Het is dan nog wel geen Oktoberfest, maar tóch kun je je geliefde een herz cadeau doen 😉 Bak er eentje met een zelf gemaakte decoratie of tekst: persoonlijker kan haast niet. Je hebt maar weinig spectaculaire ingrediënten nodig.

Zorg voor:

 • 200 g boter
 • 550 g honing
 • 250 g suiker
 • 1 snufje speculaaskruiden
 • 30 g cacaopoeder
 • 1200 g bloem
 • 1 snufje bakpoeder
 • 2 eieren
 • 1 snufje zout

Aan de slag

Verhit de boter, honing, suiker, speculaaskruiden en cacao langzaam in een pan. Zodra er een gladde pasta gevormd wordt, neem je de pan van het vuur en laat je alles afkoelen. Meng in een aparte kom het bloem en de bakpoeder, waaraan je ook het zout en de eieren toevoegt. Kneed dit mengsel samen met de honingmassa uit de pan tot deeg. Giet het deeg in een kom, bedek het met folie of een doek en laat het ½ tot 1 dag staan bij kamertemperatuur.

Bakken maar

Vet de ovenschaal in of werk met bakpapier. Heb je geen hartjesvorm? Zorg dan dat je een hartje uit karton snijdt. Strooi bloem uit over het werkblad en rol daarop het deeg goed uit met een deegroller. Snijd de hartvorm uit met behulp van je sjabloon en leg de uitgesneden harten in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de hartjes daarna 12 tot 15 minuten.

De finishing touch

Het hart is nog geen echt lebkuchenherz zonder een mooie versiering van glazuur.

Daarvoor heb je nodig:

 • chocoladeglazuur (te koop in de supermarkt)
 • ongeveer 150 g poedersuiker
 • 1 vers eiwit
 • eventueel kleurstoffen

Kies je voor een chocoladehart? Zorg dat je het hart aan beide kanten een jasje geeft van chocoladeglazuur. Laat het daarna eerst goed drogen. De tekst/decoratie maak je door het eiwit goed te kloppen met een mixer en poedersuiker daardoorheen te roeren tot het mengsel spatwaterdicht is. Let erop dat het ei dat je gebruikt vers en goed gekoeld is. Eventueel voeg je kleurstoffen toe voor gekleurde glazuur.

Doe het glazuur in een spuitzak en decoreer de harten zoals jij wilt, bijvoorbeeld met een lieve tekst voor of het koosnaampje van jouw geliefde. Guten Apetit und… wir wünschen euch viel Romantik! 😉

Andere Oktoberfest-lekkernijen

Het Oktoberfest is een bourgondisch festijn, want de Bayerische bevolking houdt van goed eten. Benieuwd naar andere lekkernijen en gerechten op het Oktoberfest? Daarover vertellen we je op de pagina Oktoberfest-recepten meer over. Je mag ook altijd even vrijblijvend contact met ons opnemen als je specifieke vragen hebt omtrent Oktoberfest-eten of recepten.

Neem contact op   bel of App met 06-10397766

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.