22 September 2021

Beierse Borrelplank: onmisbaar op jouw biertafel

Het Oktoberfest is een bourgondisch feest en daar hoort natuurlijk typisch oktoberfest-eten bij. Ben je niet in de gelegenheid een complete keuken of foodtruck in te huren? Dan is een Bayerische Borrelplank op je biertafel ook een gaaf idee. Ook op het Oktoberfest in München vind je de Bayerische Borrelplank standaard op je gereserveerde biertafel.

Ingrediënten van de Bayerische Borrelplank: 

We hebben ingrediënten die je standaard op een Beierse Borrelplank vindt even voor je op een rijtje gezet:

Kaasjes: camembert en blokjes kaas

Naast het typische kaas-smeersel obatzda (dat we hieronder verder toelichten) horen ook blokjes kaas en camembert zeker thuis op de Beierse Borrelplank. Natuurlijk kun je ook jouw favo kaasje hieraan toevoegen.

Dipjes: obatzda en mosterd

Obatzda is een kasdip die je vaak ziet in een Bayerische biergarten bij een verse snee brood of een knapperige pretzel

Wat is het en hoe is het ontstaan? Eigenlijk op een heel creatieve manier 😉 Nadat Kathi Eisenreich van bierbrouwerij Weihenstephaner niet goed wist wat ze met de overgebleven camembert in haar keuken moest doen, kwam ze plots op het idee de kaas te laten vermengen met wat paprika en uitjes en het geheel op smaak te brengen met wat bier. Waarschijnlijk wordt obatzda al net zo lang geserveerd bij de broodmaaltijd als er in Bayern bier wordt gebrouwen. Er zijn verschillende goede recepten van Obatzda online te vinden. 

Ook mosterd en bieslook (op brood) zie je standaard terugkomen op een Bayerisch plankje.

Worst

Natuurlijk is ook Wurst inherent aan het Oktoberfest. Op het Beierse plankje zie je andere types worst liggen dan die op een broodje. Denk bijvoorbeeld aan salami (sowieso), maar ook rauwe ham en fuet.

Groenten

Jawohl! Misschien wel het meest afwijkende van de borrelplank zoals wij deze kennen. Op een Bayerische borrelplank horen niet alleen snacks, maar zéker ook groenten thuis. Meestal zijn dit tomaten, augurken, plakjes grote radijs en kleine rode radijsjes. Ook gekookte eieren (in de lengte door de helft) horen thuis op het plankje.

Pretzels en brood

Een Bayerisch plankje wordt meestal aangevuld met Pretzels en vers brood, zodat het iets meer lading krijgt. Dat moet ook wel, als je ondertussen liters bier wegtikt 😉

Verschil met een Nederlandse borrelplank

Natuurlijk wil je die échte Bayerische sfeer terug laten komen op je borrelplank. Met “gewoon” kaasjes en worstjes blijf je misschien in té Nederlandse sferen hangen, dus we raden je in ieder geval aan obatzda, augurken, eieren, kleine radijsjes en Pretzels op je plank te leggen. Zo kom je al écht in de buurt.

In hoeverre is zo’n plank een hele maaltijd?

Een Bayerische borrelplank is een veel rijkere borrelplank dan de borrelplank die wij kennen. Afhankelijk van het aantal personen en hun honger zou je de borrelplank dus ook prima als avondeten/tapas kunnen inzetten.

Bayerische Borrelplank bestellen?

Geen zin om zelf de keuken in te duiken? Onze food-experts hebben een speciale Oktoberfestfan Bayerische Borrelplank samengesteld met de lekkerste, traditionele ingrediënten. De plank is te bestellen vanaf 20 personen. Neem voor meer informatie even contact met ons op. Ein Prosit en smakelijk!

Neem contact op   bel of App met 06-13112023

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.