19 October 2017

Oktoberfeest Sittard: een groots feest met een eigen karakter

Zaterdag 14 oktober bezochten we (4 afgevaardigden van Oktoberfestfan.nl) Oktoberfeest Sittard: naar eigen zeggen hét najaarsfeest van het Zuiden en het grootste Oktoberfest van Nederland. Wat is het voor Oktoberfeest, hoe staat het in verhouding tot andere Oktoberfeesten in ons land en…is het feest vergelijkbaar met Oktoberfeesten in Duitsland – in het bijzonder met het Oktoberfest in München? National Geographic riep Oktoberfeest Sittard onlangs nog uit tot één van de beste tien Oktoberfeesten ter wereld. Dat belooft wat! Wij namen een kijkje en trokken een (positieve) conclusie.

We nemen de trein en arriveren rond 13.30 u. op Sittard Centraal. Via de versierde winkelstraat lopen we naar het evenemententerrein – de oude schootsvelden – waarop het Sittardse Oktoberfeest is opgezet. De kermis op het terrein loopt verder door richting het oude historische centrum en de markt, waar ook in de kleine kroegjes Oktoberfeest gevierd wordt. Daar bevinden zich, naar verluidt, veel “Oktoberfest-München-fans”. Op het moment dat we arriveren is het gezellig druk op het grote terrein, waar de meeste bezoekers op dat moment nog voor de kermis lijken te komen. Nog weinig Lederhosen en Dirndls te bekennen.

Brand Brauhaus

We beginnen de middag in het Brand Brauhaus, één van de vier grote paviljoens in Sittard. Daar vindt vanmiddag een besloten bedrijfsfeest van firma DIS plaats. Gezinnen schuiven aan aan biertafels en het ontbreekt de personeelsleden aan niets: Miss Oktoberfest Sittard, Veerle Savelkoul, deelt Oktoberfest-buttons met lichtjes uit, wie wil krijgt een Tiroler-hoed en er is Brand bier (Weizen of pilsener) in overvloed. Hongerige gasten kunnen non-stop aansluiten bij het lopend buffet, dat prima verzorgd is (niet typisch Bayerisch eten, maar wel Duits). Er zijn speciale viltjes gedrukt, kinderen kunnen knutselen en voor een green-screen kun je toffe foto’s maken, die je meteen afgedrukt meekrijgt. Deze firma heeft het prima voor elkaar hier!

 Die Männer

Feestband die Männer, bestaande uit 5 zeer ervaren beroeps-muzikanten, krijgt het publiek op het bedrijfsfeest los. Werkelijk alle instrumenten die je maar kunt verzinnen komen uit de kast. Tel hun 5-stemmige zang daarbij op en je hebt een kneitergoede liveband, die ook nog eens verrast met medleys, popmuziek in een Tiroler-jasje en gouwe ouwe Oktoberfest-nummers in een popjasje. Wat ons betreft een ge-wel-di-ge Oktoberfest-band.  Wat zij het leukste vinden aan Oktobereest Sittard? “Dat het feest bezocht wordt door zoveel mensen, ook buiten Limburg. Belgen, Duitsers en zélfs Amerikanen heb ik hier voorbij zien komen”, aldus Math Rademackers, leadzanger van die Männer. “Dat mixje maakt het altijd een heel gezellig en bijzonder feest hier.”

STIHL Timbersports en L1 Stube

Naast het Brand Brauhaus vinden op dat moment de STIHL Timbersports plaats, een competitie die zijn wortels heeft in Canada, Australië, Nieuw Zeeland en de VS. Het programma van STIHL Timbersports op de “Sittardse Wiesn” omvat niet alleen het Benelux kampioenschap 2017, maar ook de Champions Trophy European Qualifier 2017. Echte mannen zagen zo snel mogelijk (lees: in 10 à 11 seconden) 2 planken van een boomstam, aangemoedigd door de toeschouwers, inmiddels veelal gekleed in Dirndl en Lederhosen. Ondertussen zijn ook de kleine Stuben op het terrein en de biergarten goed gevuld. Bezoekers genieten ongestoord van het heerlijke najaarszonnetje.

De traditie in stand

Als het  bedrijfsfeest in het Brand Brauhaus is afgelopen – Die Männer geven uiteraard nog een “Zugabe” -, lopen we de L1-stube binnen, die iedereen vrij mag betreden. Daar draaien dj’s en geniet het publiek, voornamelijk rond de 40/50 jaar, van een drankje. Opvallend is dat 95% van hen gekleed is in Dinrdl en of Lederhosen. Móóie Lederhosen en móóie Dirndls, van goede kwaliteit en meerdelig. Géén carnavaleske Tiroleroutfits te bekennen dus hier. Top, we hadden niet anders verwacht!

Jung und alt

In het Boels Rental-paviljoen warmt de dj aan het begin van de avond voornamelijk jongeren op voor een 90’s feest met o.a. Gerard Ekdom. Ook daar verschijnen de jongens en meiden veelal keurig gekleed in een mooie Dirndl of Lederhosen. We gaan door naar het Brand Weizen-paviljoen, dat we nog niet bezocht hebben. In deze grote, bomvolle tent speelt de band StrumpfKroten. Wauw, wat een vette live-band! Ze brengen – gehuld in Lederhosen, witte blouse en een groen “kledingdetail” – Oktoberfest-klassiekers ten gehore en wagen zich zelfs aan “heb je even voor mij” van Frans Bauer. Zélfs de Alpenhorn wordt tevoorschijn gehaald. Zo nu en dan worden dames uit het publiek gevraagd de band te helpen. Het publiek is “om”. De band heeft het publiek in zijn macht. Zo hoort het.

De sfeer is goed en het is ontzettend leuk in Sittard. Maar Scheiße, onze trein terug wacht. We balen. Hádden we nu maar een AirBnb of hotelletje geboekt…

Onze conclusie?

Oktoberfeest Sittard is een groots feest met een eigen karakter. Het is goed opgezet en erg goed georganiseerd. De paviljoens zijn mooi en traditioneel aangekleed en ingericht en ook bezoekers houden zich door hun mooie klederdracht goed aan de traditie. Ook de Sittardse Oktoberfest-kermis hoort bij het traditionele familiefeest dat het Oktoberfest is, evenals de parades en optochten die door Sittard trekken. Tot slot sluit ook de Miss Oktoberfest-verkiezing uiteraard aan bij het traditionele Oktoberfest. De programmering is eigen: geen super-traditionele “orkesten” zoals in de Festzelte in München, maar een moderne mix van goede Oktoberfest-bands (er wordt zo te zien diep in de buidel getast…) en moderne muziek en dj’s: een mix die jong en oud aanspreekt.

Conclusie? Complimenten, een aanrader!

Is het Oktoberfeest in Sittard vergelijkbaar met het Oktoberfest in Duitsland: ja, dat wel. Is het vergelijkbaar met het Oktoberfest in München? Dat niet. Het Oktoberfest in München is toch wel next level, al is dát eigenlijk nog een understatement. We complimenteren Sittard met de organisatie en ons “hadden we maar een Airbnb geboekt”-gevoel, spreekt boekdelen. Met top-bands en acts als het grote VoxxClub en Mickie Krause op het programma als afsluiter gisteren, kon het feest niet anders dan geweldig eindigen. Bis nächstes Jahr!

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.