26 juni 2023

Oktoberfeesten 2023: kaartverkoop van start en de trends

Jawohl! De kaartverkoop voor bijna alle Nederlandse Oktoberfeesten is inmiddels van start gegaan. Al over twee maanden vindt traditiegetrouw de aftrap van het Nederlandse Oktoberfest-seizoen plaats tijdens Die Heise Bierfesten. Wat gaan we nog meer zien in 2023?

We zetten de trends voor oktoberfest 2023 graag voor je op een rijtje.

Maartje van team Oktoberfestfan.nl vertelt: “Wat opvalt dit jaar is dat er steeds meer Nederlandse oktoberfeesten eind september plaatsvinden, in navolging met Oktoberfest München 2023 en andere Duitse Oktoberfeesten.

Vorig jaar hebben we onderzocht dat er in één op de twee Nederlandse gemeentes een Oktoberfest plaatsvindt. Dat is dit jaar zeker weer het geval.”

Festival vs. traditioneel

“In Limburg worden over het algemeen de meeste traditionele oktoberfeesten georganiseerd, met een klassieke line-up. Elders in Nederland zie je vaker de wat meer “gefestivaliseerde Oktoberfeesten”. Al maakt bijvoorbeeld Oktoberfestival Breda op verzoek van bezoekers weer een move naar “meer Duits”. Leeuw Bier Oktoberfest (Sibbe, Limburg), maakt juist weer een move richting festivalisering, omdat dat de jeugd meer aanspreekt. Zij organiseren daarom een speciaal KNALtoberfest voor deze doelgroep op vrijdag.”

oktoberfest nederland trends 2023

Duitsers naar Nederland

Maartje vervolgt: “Het is al een paar keer voorgekomen dat we door Duitsers zijn benaderd met de vraag welk Nederlands Oktoberfest leuk is om te bezoeken. Het professionaliteitslevel van onze feesten en misschien ook wel de iets lossere “festivalsfeer” spreekt veel Duitsers aan.

We hebben omgekeerd ook contact met Duitse Oktoberfeesten. Daar wordt ook al een move gemaakt van het traditioneel oktoberfest naar een meer moderne/festivalsfeer. Een nieuw Duits Oktoberfest, Die Huckelhovener Wiesn, wordt georganiseerd door een grote festivalorganisator, die een frisse wind laat waaien door de Duitse traditie.

Zo groeien het Nederlandse en Duitse Oktoberfest wat meer naar elkaar toe. Uiteraard blijft de moeder der Oktoberfeesten, Oktoberfest München, onovertrefbaar qua grootte, bezoekersaantallen en traditie.”

Kunststof pullen

“We zien dat veel Nederlandse Oktoberfeesten zich in ieder geval voorbereiden op de nieuwe wet- en regelgeving rondom wegwerpplastic. Gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meegeven aan je klant mag vanaf 1 juli aanstaande al niet meer, maar vanaf 2024 mag je helemaal geen plastic meer gebruiken voor eten en drinken dat je klant ter plekke nuttigt. Daarom investeert de horeca in polycarbonaat kunststof glazen.

Vooruitlopend daarop, wordt er dit seizoen ook al veel geïnvesteerd in de huur of koop van polycarbonaat kunststof bierpullen, waar je als bezoeker dus waarschijnlijk je biertjes uit gaat drinken. Wat je misschien niet verwacht, is dat het bier hierin langer koud blijft én dat de schuimkraag langer blijft staan door het met hoogglans afgewerkte oppervlak. Dat is dus een win-winsituatie voor feest én bezoeker ;)”

kunststof bierpullen huren oktoberfestfan

Oktoberfest bezoeken in 2023

“Wil je een Oktoberfest bezoeken in 2023? Toll! We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet ziet gezien de hoeveelheid feesten. Dit zijn een aantal vragen die je kunt stellen om tot een geschikte keuze te komen: wil je meer traditie of wil je meer festival? Wil je overnachten? Ben je in de mogelijkheid te reizen of wil je per se dichtbij huis gaan? Vind je de line-up belangrijk? Vind je uitgebreid dineren wel of niet belangrijk? Wil je mee met de traditie en Trachtenkleding kopen of huren? Hoeveel wil je uitgeven per persoon? Je hebt dan al een beter beeld van welke feesten eventueel zouden passen.”

Populair uitje

“Omdat we vaker de vraag krijgen wat nu écht toffe Oktoberfeesten zijn, gaan we in ieder geval de beste Nederlandse events op onze website uitlichten onder ‘Bekroonde Events’.

Een Oktoberfest bezoeken is ook in 2023 dus weer een populair uitje voor gezelschappen als vriendengroepen, personeelsverenigingen, sportclubs, bedrijven etc. In onze oktoberfest-agenda vind je de leukste feesten in 2023, maar als je ons je wensen doorgeeft, helpen we je uiteraard graag bij een Oktoberfest-uitje op maat.”

Ein Prosit!

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.