26 oktober 2022

Wat is het Herbstfest en hoe organiseer je het?

Het is volop herfst: niet alleen een mooie, maar ook een hele bourgondische periode. Wat is het Herbstfest, waarom wordt het georganiseerd en hoe kun je zelf een Herbstfest organiseren? We leggen het je in dit artikel uit:

De aanleiding voor het Herbstfest is de oogst. Herfst is afgeleid van het Engelse woord “Harvest”, dat oogst betekent. Een herfstfeest is dan ook in de eerste plaats een oogstfeest. Het wordt traditioneel gevierd in de periode van de harvest moon, de eerste volle maan van de herfst. Het Herbstfest vindt dus plaats vóór oktober, van globaal gezien eind augustus t/m half september.

De oogst is binnen en de de velden zijn leeg. Vroeger had ieder dorp zo’n oogstfeest. Er was bier, lekker eten en mensen brachten zelfgebakken lekkernijen.

Bayerische herbstfesten

In Bayern zijn veel oogstfeesten bierfeesten geworden. De mooiste Bayerische herfst-feesten trekken elke late zomer en herfst honderdduizenden, zelfs miljoenen bezoekers naar Opper-Beieren, Neder-Beieren en de rest van de Vrijstaat. De feesten behoren tot de regionale, nationale hoogtepunten van het jaar.

Zo is het Rosenheimer Herbstfest het grootste Herbstfest van Duitsland, dat wordt bezocht door zo’n 1 miljoen (!) bezoekers. Het heeft een kermis, parade en grote biertenten en het vindt plaats op de Wiesn. Er wordt lekker Bayerisch gegeten en gedronken uit literpullen bier en in elke tent treedt een orkest op. De gasten zitten aan biertafels en dragen Trachtenkleding.

Zo zijn ook het Erdinger Herbstfest, het Straubinger en het Haager herbstfest bekend. Wat dat betreft zijn de Bayerische Herbstfesten nét Oktoberfeesten. Het enige verschil, is dat de aanleiding en geschiedenis verschilt met die van het oktoberfest: het huwelijk van de kroonprins van Bayern.

herbstfest sfeer

Toch vindt er niet overal in Duitsland een Herbstfest plaats dat op het Oktoberfest lijkt. Veel dorpen en steden maken er meer een marktje of braderie van met veel foodstands. In Oostenrijk vindt een Herbstfest vaak plaats in combinatie met een Almabtrieb.

Zelf een Herbstfest of Novemberfest organiseren?

In Nederland wordt de term herfstfeest gegeven aan verschillende gelegenheden: (knutsel)marktjes, culinaire marktjes, Mabon-vieringen etc. Als er de term ‘Herbstfest’ – dus op z’n Duits geschreven – aan wordt gegeven, is het vaak een Oktoberfest in de herfst.

Omdat het ná de maand oktober plaatsvindt, geven we aan dit type oktoberfeesten liever de naam Herbstfest of Novemberfest, maar we hebben zélfs de naam Dezemberfest al voorbij zien komen. Je kunt het Oktoberfest meer “herfstig” maken, door bijvoorbeeld in de marketing of aankleding te werken met herfstkleuren en te werken met seizoensgebonden producten in je catering.

Herbstfest belegde Pretzel

Tip van de redactie: wil je een unieke touch aan je Herbstfest geven? Dan zou je, terugkijkend naar de traditie, eens kunnen denken aan Duitse bakkerijproducten. We halen natuurlijk bijna álle culturen naar Nederland, maar de Duitse bakkerijcultuur, is wat dat betreft nog wat ondergesneeuwd.

Voor het Oktoberfest bestellen we natuurlijk al volop Pretzels en op het Herbstfest kun je prima ook andere Duitse bakkerijproducten aanbieden. De producten van onze bakker komen ook écht uit Duitsland. Denk bijvoorbeeld aan de Berlinerbol, kerststol met marsepein of kwarkbolletjes en kwarkbroodjes e.d. Deze gaan er gegarandeerd in “als koek” 😉

Op zoek naar ingrediënten voor je Herbstfest?

Wil je ook een Herbstfest of Novemberfest organiseren en ben je op zoek naar ingrediënten? Neem contact op met ons enthousiaste team:

Neem contact op   

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.