Trachten kleding kopen?

Trachten kleding kopen? Goede keus! Trachten kleding is de “kwalitatieve uitvoering” van oktoberfest-kleding, ook wel de Dirndl en/of Lederhosen. De term tracht stamt af van het woord trath wat ‘dat wat gedragen wordt’ betekent.

Tot de Tracht horen alle soorten traditionele kleding volgens regionale kledingvoorschriften. Daarin zijn kleuren, vormen en snitten precies vastgelegd.

Wie deze traditionele kleding draagt, laat niet alleen zijn plaats van herkomst zien, maar geeft ook (indirect) informatie over zijn economische en sociale positie en over zijn burgerlijke staat. De Tracht is ontstaan aan het begin van de 19e eeuw.

Dirndl en Lederhosen

De Dirndl en Lederhosen zijn dus véél meer dan een leuk, simpel tirolerpakje. Voor veel mensen in Zuid-Duitsland en Oostenrijk zijn Dirndls en Lederhose serious business.

De Dirndl (“dirn” betekent dienstmeisje) werd in de 18e eeuw oorspronkelijk gedragen door dienstmeiden en de Lederhosen was een stevige broek voor de werklui. Later werd deze kleding geadopteerd door andere klassen.

Men bezat vaak meerdere Dirndls en Lederhosen voor verschillende gelegenheden, voor het werk, maar ook voor feestelijke gelegenheden als bruiloften. Rond 1870 groeide de Dirndl door verandering van stoffen, model en details uit tot een veel gedragen traditionele outfit voor iedereen.

trachten kleding kopen

Dirndl of Lederhosen kopen?

Wil je een Dirndl of Lederhosen kopen? Denk dan goed na en lees je goed in over de Dirndl of Lederhosen. Je kunt het zo goedkoop en zo duur maken als je wilt. Ben je van plan je Dirndl of Lederhosen vaker te dragen? Besteed dan wat meer geld. Voor rond de €100,- koop je vaak een prima, meerdelige Dirndl of Lederhosen-set. Veel Oktoberfestfans beginnen met een basisi-set en stappen later (als ze de smaak eenmaal te pakken hebben ;)) over op duurdere en mooiere Trachtenkleding.

Het kopen van een “carnavaleske outfit” (Lederhosen van stof of kort Tirolerjurkje) raden wij af, zeker als je één van de mooiere, grotere Oktoberfeesten gaat bezoeken. Ook als je naar bijvoorbeeld een bruiloft in Oostenrijk gaat, kun je beter kiezen voor echte Trachtenkleding en niet voor “carnavaleske Oktoberfestkleding”. Je wilt de traditie immers wel serieus nemen en zelf ook serieus genomen worden.

Meer info over Trachten kleding?

Wil je Trachten kleding kopen voor jezelf of een groep vrienden/vriendinnen? Wij vertellen je er graag meer over. Ook voor het huren van Trachten-kleding kun je bij ons terecht.

Neem contact op 

 

MIS NIKS EN SCHRIJF JE IN - SUBSCRIBE AND DON'T MISS ANYTHING