Hoe organiseer je een duurzaam Oktoberfest?

Een duurzaam of groen feest organiseren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Belangrijk is: leg vooral de lat niet te hoog en begin met kleine stapjes. Hieronder geven we een aantal tips voor het organiseren van een zo duurzaam mogelijk oktoberfest.

Kunststof bierpullen

Huur of koop sowieso kunststof polycarbonaat bierpullen. Deze voldoen aan alle nieuwe horeca- en veiligheidsregels en wetgevingen en gaan jarenlang mee. Ook de grootste Oktoberfeesten van Nederland werken met dit type pullen. Werk altijd met een borg, zodat bezoekers je pullen weer netjes retourneren. Huur bijvoorbeeld ook consumptiemuntjes en laat deze niet iedere keer opnieuw produceren.

Duurzame oktoberfestkleding

Als je het hebt over duurzame Oktobefest-kleding, heb je het over oktoberfest-kleding die lang meegaat. Lang meegaan staat gelijk aan kwaliteit. Investeer dus in Dirndls en Lederhosen van kwaliteit en laat de ‘carnavaleske outfits’ van stoffen die makkelijk scheuren of slijten achterwege. Heb je niet zoveel te besteden? Huur dan Lederhosen of Dirndls. Super-duurzaam en je ziet er ook nog eens prachtig traditioneel uit.

Duurzaam oktoberfest organiseren tips

Huur versiering/decoratie

Koop geen plastic of carnavaleske versiering die je na het feest regelrecht in de prullenbak gooit. Het ziet er niet traditioneel/onderscheidend uit en het is niet duurzaam. Huur in plaats daarvan oktoberfest-decoratie. Je kunt verschillende pakketten huren, voor feesten van grotere, maar ook voor feesten van kleinere omvang. Er zijn pakketten op basis van ‘Do It Yourself’, maar meer luxere versiering, wordt vaak opgehangen door onze professionals.

Eten en drinken

Schenk bijvoorbeeld kraanwater in plaats van Spa Blauw en bekijk de mogelijkheden voor bio-bier en bio-wijn. Kijk of je catering ook vegetarische, veganistische en bio-opties heeft, bijvoorbeeld biologische Wurst. Vraag naar recyclebare disposables. En gaat het voedsel dat over is naar de voedselbank? Een aantal kritische vragen kunnen je al gauw helpen hier meer duurzamere keuzes in te maken.

Kies de juiste locatie

De keuze van de locatie bepaalt de sfeer en aantrekkelijkheid van je Oktoberfest, maar heeft bovenal een belangrijk aandeel in de mate van duurzaamheid van je feest. Een goed vindbare en met het openbaar vervoer bereikbare locatie is niet alleen publieksvriendelijk, maar ook erg milieuvriendelijk. Motiveer bezoekers met de fiets of met het ov te komen. Regel pendelbussen of taxi’s.

Verbruik minder energie

Huur apparatuur als koelapparatuur en audiovisuele apparatuur in de juiste energieklasse. Werk met A++ materiaal en LED. En gebruik bijvoorbeeld stroomblazers of veeg handmatig in plaats van met benzine. Wil je de tent niet verwarmen? Verplaats je oktoberfest dan naar september, net zoals in München gedaan is. Een warmere maand dan oktober.

Huur zaken bij één oktoberfest-specialist

Probeer verkeersbewegingen van leveranciers zoveel mogelijk te beperken. Huur zoveel mogelijk oktoberfest-ingrediënten bij één specialist of totaalleverancier die ook opties heeft voor verzenden per pallet of pakket, zonder dat er voor alles op en neer gereden hoeft te worden. Juist omdat het oktoberfest een ander type feest is dan andere feesten – en er veel ingrediënten om de hoek komen kijken -, heb je veel baat bij de kennis en expertise van een oktoberfest-specialist.

Werk met een duurzaamheidssponsor

Als je duurzaam te werk wilt gaan, koop je vaak duurder in. Je houdt dan minder marge over. Een goed idee is het inschakelen van een duurzaamheidssponsor, die dit gat opvult. Oktoberfest Laren startte al eerder zeer succesvol met dit initiatief.

Houd de traditie in ere

Belangrijk is natuurlijk dat je traditie van het oktoberfest in ere houdt. Zoals men in München ook zegt: het moet geen “Woke-toberfest” worden. Toch is een duurzamer feest al snel mogelijk zonder dat het ten koste gaat van het plezier of kwaliteit. Als we, zoals het een echt volksfeest betaamt, sámen de schouders eronder zetten en allemaal een klein stapje zetten, wordt het oktoberfest al snel een stuk groener.

Ook een duurzaam Oktoberfest organiseren?

Neem contact op met onze specialisten. We bekijken dan zo snel mogelijk hoe we je verder kunnen helpen.

Neem contact op  

 

MIS NIKS EN SCHRIJF JE IN - SUBSCRIBE AND DON'T MISS ANYTHING