26 September 2023

De Oktoberfest-drug: Wiesn-koks

Wist jij al dat je op het Oktoberfest niet alleen bier voorbij ziet komen, maar ook wit poeder? 😉 Het heet Wiesn-koks en het wordt gesnoven door locals, die het gebruik zien als een culturele, seizoensgebonden traditie.

Sta er niet raar van te kijken als je op het Oktoberfest witte lijntjes “coke” op tafel denkt te zien liggen. Het poeder dat feestvierders snuiven, is Wiesen Kok, wat letterlijk Wiesen-coke betekent. De Wiesn is het Oktoberfest-terrein en het betekent letterlijk vertaald ook wel weide.

Wiesn Koks staat ook wel bekend als Wiesn Pulver (powder), Bavarian cocaine of snuiftabak. Net zoals coke wordt het in smalle lijntjes op tafel gelegd en naar binnen gesnoven, maar omdat biertafels vaak wat plakkerig zijn, wordt er ook veel gesnoven vanaf een handrug 😉

Wat is het effect van Wiesn-koks?

Het poeder is gemaakt van glucose en mentol en wordt verkocht in glazen flesjes voor rond 6 Euro. Het doet eigenlijk niets meer dan je neus zuiveren en je een “sugar rush” geven. Het is niet gevaarlijk: het is compleet vrij van drugs en tabak. Snuif uiteraard niet teveel, want daar kun je een bloedneus van krijgen.

Je kunt de flesjes of potjes vaak kopen bij de merchandise-kraampjes in de tenten.

Ondanks dat Wiesn-koks volkomen ongevaarlijk is, proberen tenteigenaren en beveiligingspersoneel al jaren de traditie te doorbreken. De lokale bevolking weigert echter hun stukje cultuur, feestvreugde en kameraadschap op te geven: want dat is wat Wiesn-koks voor hen betekent.

(Bekijk onderstaande video op Youtube voor een indruk van het gebruik)

Mag ik echte drugs gebruiken op het Oktoberfest?

Nee, absoluut niet! Cocaïne is zelfs illegaal en ook als je het een paar dagen vóór het Oktoberfest hebt gebruikt, kunnen ze dit achterhalen middels een plas- of zweettest. Ook als je (zelfs al in het geval van een kleine hoeveelheid) drugs bij je draagt, heb je een probleem.

De manier waarop ze de straf voor het bezit en gebruik bepalen, hangt vaak af van het gehalte werkzame stoffen in de drugs en straffen variëren van boetes tot zelfs gevangenisstraffen.

Ons advies: houd het dus bij lekker oktoberfestbier en snuif desgewenst ook eens wat Wiesn-koks 😉

Oktoberfest München 2023 bezoeken?

Wil je Oktoberfest München 2023 last minute bezoeken? Neem contact met ons op en vink in het contactformulier “Oktoberfest München bezoeken” aan. Onze expert in München helpt je dan zo snel mogelijk verder.

Neem contact op   

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.