26 september 2023

De Oktoberfest-drug: Wiesn-koks

Wist jij al dat je op het Oktoberfest niet alleen bier voorbij ziet komen, maar ook wit poeder? 😉 Het heet Wiesn-koks en het wordt gesnoven door locals, het gebruik zien als een culturele, optionele traditie.

Sta er niet raar van te kijken als je op het Oktoberfest witte lijntjes “coke” op tafel denkt te zien liggen. Het poeder dat feestvierders snuiven, is Wiesen Kok, wat letterlijk Wiesen-coke betekent. De Wiesn is het Oktoberfest-terrein en het betekent letterlijk vertaald ook wel weide.

Wiesn Koks staat ook bekend als Wiesn Pulver (poeder), Beierse cocaïne of snuiftabak. Net zoals cola wordt het in kleine lijntjes op tafel gelegd en naar binnen gesnoven, maar omdat biertafels vaak wat plakkerig zijn, wordt er ook veel gesnoven vanaf een handrug 😉

Wat is het effect van Wiesn-koks?

Het poeder is gemaakt van glucose en mentol en wordt verkocht in glazen flesjes voor rond de 6 Euro. Het doet eigenlijk niets meer dan je neus zuiveren en je een “sugar rush” geeft. Het is niet gevaarlijk: het is compleet vrij van drugs en tabak. Snuif duidelijk niet teveel, want daar kun je een bloedneus van krijgen.

Je kunt vaak de flesjes of potjes kopen bij de merchandise-kraampjes in de tenten.

Ondanks dat Wiesn-koks volkomen ongevaarlijk is, proberen tenteigenaren en beveiligingspersoneel al jaren de traditie te doorbreken. De lokale bevolking weigert echter hun stukje cultuur, feestvreugde en kameraadschap op te geven: want dat is wat Wiesn-koks voor hen betekent.

(Bekijk onderstaande video op Youtube voor een indruk van het gebruik)

Mag ik echte drugs gebruiken op het Oktoberfest?

Nee, absoluut niet! Cocaïne is zelfs illegaal en ook als je het een paar dagen vóór het Oktoberfest hebt gebruikt, kunnen ze dit zichtbare middels een plas- of zweettest hebben. Ook als je (zelfs al in het geval van een kleine hoeveelheid) drugs bij je draagt, heb je een probleem.

De manier waarop de straf voor het bezit en gebruik bepaalt, hangt vaak af van het gehalte aan werkzame stoffen in de drugs en straffen bestaande uit boetes tot zelfs verboden.

Ons advies: houd het dus bij lekker oktoberfestbier en snuif desgewenst ook eens wat Wiesn-koks 😉

Oktoberfest München 2024 bezoeken?

Wil je Oktoberfest München 2024 bezoeken? Neem contact op met ons op en vink het contactformulier “Oktoberfest München bezoeken” aan. Onze expert in München helpt je dan zo snel mogelijk verder.

Neem contact op   

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.