Niet zomaar bier

De geschiedenis van het belangrijkste Oktoberfest-ingrediënt

Oktoberfest bier heeft een rijke geschiedenis

De geschiedenis van het bier dat Oktoberfest bier genoemd mag worden voert terug naar München. Alle andere bieren die Oktoberfest bier brouwen, moeten bestempeld worden als “Oktoberfeststijl-bieren”.

Tijdens het Oktoberfest in München worden er zes verschillende bieren geschonken: Paulaner, Hofbräu, Augustiner, Löwenbrau, Hacker Pschorr en Spaten-Franziskanerbräu. Deze brouwerijen brouwen speciaalbier voor het Oktoberfest.

De prijs voor een Maβ (literpul) bier en welk Oktoberfestbier het beste is, wordt door “Wiesnkenners” ieder jaar weer opnieuw bediscussieerd.

Oktoberfest bier, festbier of Märzen?

Misschien goed om eerst even de verschillen uit te leggen tussen de termen Oktoberfestbier, Festbier en Märzen. Je ziet deze termen vaak door elkaar heen gebruikt worden, maar het zit zo: Märzen werd “vroeger” geschonken op het Oktoberfest.

Het was donker bier en vol van smaak. In 1990 werd het vervangen door Festbier, met een mooie gouden kleur en goed door te drinken. Oktoberfestbier refereert specifiek naar het bier dat geserveerd wordt op het Oktoberfest-terrein, de Wiesn. En Oktoberfest-bier is dus een Festbier-stijl. Daarentegen bestaat Märzen ook nog steeds, maar wel met een iets andere smaak. Got it? ?

Terug in de geschiedenis

In 1810 werd het Oktoberfestbier voor het eerst geschonken. De Beierse brouwwet stond het alleen toe bier te brouwen tussen 29 september en 23 april. Vanwege het sudderen van het bier bestond er namelijk een vuurgevaar tijdens de zomer.

Naast ondergisting (het gist valt naar de bodem tijdens gisten) heeft het bier een temperatuur van 4-6 graden Celcius nodig voor gisting. Omdat iedereen natuurlijk ook bier wilde in de zomertijd, werd er “vooruit” gebrouwen.

Dit is hoe Märzen ontstond. Om de duurzaamheid te vergroten, werd het Märzen-bier zelfs bewust sterker gebrouwen. Dit bier werd verkocht tijdens feesten in de zomer en herfst. In 1876 vond Carl Linde de koeling uit, waardoor bier voortaan ook tijdens de zomermaanden gebrouwen kon worden.

Tot vandaag de dag wordt het bier vers en speciaal voor het Oktoberfest gebrouwen volgens het Reinheitsgebot.

Hoe smaakt Oktoberfest-bier?

Oktoberfestbier is voor iedereen (mannen én vrouwen) goed drinkbaar. Het smaakt aangenaam, kruidig en licht bitter. Dit heldere, unieke festivalbier met een ondergisting heeft een hoge stammwürze.

Een hoge Stammwürze

Stammwürze is Duits voor ‘wort’. Stammwürze is een meting die gebruikt wordt tijdens het brouwproces en de hoeveelheid extract (suiker, dextrine, proteinen, mineralen) in het wort aangeeft. Wort is de suikerrijke, waterige oplossing die een tussenproduct vormt in de bereiding van bier, whisky, jenever en andere alcoholische dranken op basis van granen.

Stammwürze is nauw gerelateerd aan zwaartekracht en wordt uitgedrukt als een gewichtspercentage. Om op het Oktoberfest geserveerd te mogen worden, moet het bier een minimum van 13,5% stammwürze hebben.

Door de moutige zoetheid en het lagere kooldioxidegehalte is het bier aangenaam te drinken, maar de hogere wort zorgt ook voor een hoger alcoholgehalte. Met 6,3 % alcohol biedt Hofbräu het sterktste bier aan. Hacker Pschorr biedt met 5,8 % het zwakste bier aan, maar alsnog bevat het meer alcohol dan gewone bieren.

Het Reinheitsgebot: de oudste warenwet ter wereld

De brouwerijen uit München hebben volgens de lange traditie ervaring in het brouwen van Oktoberfestbier en leven daarvoor strikt het Reinheitsgebot na. Dit zuiverheidsgebod (en tevens de oudste warenwet ter wereld) is een Duitse regeling die haar oorsprong vindt in Bayern, 1516. Volgens het Reinheitsgebot mocht bier alleen gemout graan, water en hop bevatten en het gebruik van kruiden en vruchten werd verboden.

Meer dan 1500 brouwerijen voldoen aan het Reinheitsgebot

De wet van 1993 (Biersteuergesetzt), die de eerdere verordeningen verving, is een enigszins uitgebreide versie van het Reinheitsgebot, die ook het gebruik van poeder of gemalen hop en hopextracten toestaat, evenals bijvoorbeeld PVPP-poeder. Voor bier van hoge gisting gelden dezelfde regels, met als toevoeging dat er een grotere verscheidenheid aan gemoute granen kan worden gebruikt, evenals pure suikers voor smaak en kleur. 

De toepasselijkheid van de wet werd verder beperkt door een rechterlijke uitspraak in 2005, die de verkoop van bier met verschillende ingrediënten toestond zolang het niet als “bier” werd bestempeld. Je mag dus drank met allerlei toevoegingen brouwen, maar dan mag de benaming bier daarvoor niet worden gebruikt in Duitsland. Zo werd de wet een etiketteringsnorm.

Bier waarvan op het etiket aangegeven wordt dat het volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen, moet volgens de wet ook daadwerkelijk aan dat voorschrift voldoen. In Duitsland voldoen meer dan 1500 brouwerijen aan dit voorschrift. In 2016 vierde Beieren de 500e verjaardag van het Reinheitsgebot.

Duits of Oktoberfest bier tappen op jouw feest?

Het komt niet vaak voor dat Oktoberfeesten in Nederland of België bier uit Beieren of München naar hun Oktoberfeest halen.

Organisatoren kiezen daarom vaak voor ander bier dat past bij het Oktoberfest, bijvoorbeeld een bier dat in íeder geval gebrouwen wordt volgens het Reinheitsgebot.

Meer weten over bier op jouw Oktoberfest? Wij vertellen je graag over de mogelijkheden. Ein Prosit!

Neem contact op 

 

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Blog

De winnende Oktoberfest-poster is bekend

beheerder 9 February 2024 München

Vanaf januari konden Oktoberfestfans weer op hun favoriete poster voor Oktoberfest München 2024 stemmen. Voor de wedstrijd konden designers en creatievelingen ontwerpen indienen. Op de posters die de voorselectie doorgekomen waren, kon gestemd worden.

Lees meer

Wat betekent Servus?

beheerder 18 October 2023 Geen categorie

Als je iemand van team Oktoberfestfan.nl spreekt, dan hoor of lees je waarschijnlijk onze begroeting “Servus”. We krijgen wel vaker de vraag wat het woord eigenlijk betekent en waar het vandaan komt. Dit is het antwoord:

Lees meer

Oktoberfeest Sittard verwacht weer 200.000 bezoekers

beheerder 12 October 2023 Geen categorie

Oktoberfeest Sittard, het grootste Oktoberfest van Nederland dat 6 dagen duurt, verwacht ook dit jaar weer 200.000 bezoekers. Het feest begint vrijdag 13 oktober en duurt t/m woensdag 18 oktober. Bekijk het interview met organisator Sjef Schurgers.

Lees meer

Zo onderhoud je je lederhosen

beheerder 10 October 2023 Kleding

Na jarenlange ervaring met verhuur van lederhosen, weten wij inmiddels zéker hoe je lederhosen het beste kunt onderhouden. We hebben de meestgestelde vragen voor je op een rijtje gezet, inclusief alle tips en tricks:

Lees meer

Oktoberfest Munchen 2023 trok 7,2 miljoen bezoekers

beheerder 7 October 2023 Geen categorie

Oktoberfest München 2023, dat afgelopen dinsdag 3 oktober eindigde, was een zonnige, geslaagde editie. Het feest trok een recordaantal van 7,2 miljoen bezoekers. Hoe worden zoveel feestvierders eigenlijk geteld?

Lees meer

Oktoberfest Laren werkt met duurzaamheidssponsor

beheerder 28 September 2023 Geen categorie

Oktoberfest Laren, dat in 2023 plaatsvindt op zaterdag 30 september, is misschien wel het meest groene Oktoberfest van Nederland. Ze werken met een duurzaamheidssponsor. De organisatie vindt dit anno 2023 een gezonde ambitie.

Lees meer

Hoe was je je Dirndl?

beheerder 26 September 2023 Geen categorie

Heb je ook geïnvesteerd in een mooie Dirndl of ga je een mooie Dirndl kopen? Dan is het belangrijk dat je deze op de juiste manier wast en onderhoudt. De Dirndl bestaat uit 3-delen (lijfje, blousje, schortje) en het is belangrijk dat je deze goed scheidt en rekening houdt met kleurbehoud.

Lees meer

De Oktoberfest-drug: Wiesn-koks

beheerder 26 September 2023 Geen categorie München

Wist jij al dat je op het Oktoberfest niet alleen bier voorbij ziet komen, maar ook wit poeder? 😉 Het heet Wiesn-koks en het wordt gesnoven door locals, die het gebruik zien als een culturele, seizoensgebonden traditie.

Lees meer
Blog archief

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.