18 oktober 2023

Wat betekent Servus?

Als je iemand van team Oktoberfestfan.nl spreekt, dan hoor of lees je waarschijnlijk onze begroeting “Servus”. We krijgen wel vaker de vraag wat het woord eigenlijk betekent en waar het vandaan komt. Dit is het antwoord:

Servus is oorspronkelijk een Oostenrijkse groet, die overgenomen is in Bayern, de bakermat van het Oktoberfest. De groet komt uit het Latijn en het betekent letterkijk ‘tot uw dienst’. Het is een meer vriendschappelijke groet dan bijvoorbeeld ‘goedendag’. Je kunt Servus zowel voor hallo als doei gebruiken.

Meest voorkomende begroeting

Grüß Gott wordt in Bayern eigenlijk het meeste gebruikt, maar dit heeft, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, niets te maken met of je gelovig bent of niet. Het is afkomstig van ‘Grüsse dich Gott’: God begroet u. Ook deze begroeting kun je voor zowel begroten als afscheid nemen gebruiken.

‘Gutentag’ of ‘Hallo’ is sowieso altijd goed in Duitsland, net als ‘ciao’, een groet die ze natuurlijk overgenomen hebben van de Italianen. Zeg liever geen ‘Tschüss’ trouwens. Dat vinden ze wat te buitenlands klinken 😉

Beiers dialect op het Oktoberfest

Het Beiers (Boarisch of Bairisch) is een groep Opperduitse dialecten die gesproken wordt in het grootste deel van Beieren, het grootste deel van Oostenrijk en in Zuid-Tirol. Het wordt gesproken door ongeveer 12 miljoen mensen. In Bayerisch dialect heet München bijvoorbeeld Muenchen. Op het Oktoberfest kom je gegarandeerd Bayerisch dialect tegen, alhoewel het in München niet alom vertegenwoordigd is.

Bayerisch leren

Bezoek je dus het Oktoberfest in München of een ander bierfest in Bayern, dan is het altijd leuk een lesje Bayerisch dialect door te nemen. De lokale bevolking zal dit absoluut waarderen; veel inwoners voelen zich bijvoorbeeld zelfs meer Bayerisch dan Duits. Zo zijn er ook veel grappige Beierse, oktoberfest-gerelateerde uitdrukkingen die je kunt leren. Deze website legt het Bayerisch dialect op een goede manier uit.

Leerze alvast und Ein Prosit!

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.