28 September 2023

Oktoberfest Laren werkt met duurzaamheidssponsor

Oktoberfest Laren, dat in 2023 plaatsvindt op zaterdag 30 september, is misschien wel het meest groene Oktoberfest van Nederland. Ze werken met een duurzaamheidssponsor. De organisatie vindt dit anno 2023 een gezonde ambitie.

Het Oktoberfest in München loopt voorop op het gebied van duurzaamheid, maar in Laren doen ze daar niet voor onder. Joost Gijzel, penningmeester van het bestuur licht toe: “We zijn geïnspireerd door de algehele maatschappelijke verandering en proberen een event ‘anno 2023’ te organiseren. Toch maakt onze aanpak veel los. We zijn door alle berichtjes een beetje beduusd. Zo gewoon is het blijkbaar nog niet.”

Duurzame stappen

Joost vervolgt: “We hebben als bestuur een scouting-achtergrond, waardoor we altijd al wel bezig zijn geweest met duurzaamheid. We waren ook al enkele jaren bezig met de verduurzaming van ons Oktoberfest, maar we hebben het nu écht omgevormd tot een programma. We gebruiken bijvoorbeeld alleen hardplastics als polycarbonaat kunststof bierpullen en rPET bekers voor frisdranken en wijn. We zamelen de bekers weer in en laten deze verwerken door een rPET recycelaar.

Alles moet bij ons meerdere jaren mee kunnen gaan. Qua oktoberfestdecoratie, werken we zoveel mogelijk met circulaire bouwmaterialen. Ook hechten we veel waarde aan de beperking van verkeersbewegingen door onze lokale ketenpartners/leveranciers. We verwarmen ook de tent niet, werken waar mogelijk met A++ technisch materiaal en LED, we vegen handmatig en gebruiken stroomblazers in plaats van benzine. Ook motiveren we mensen om met het openbaar vervoer of de fiets te komen.”

bezoekers oktoberfest laren

Biologisch eten en drinken

Joost vervolgt: “Ook op het vlak van de inwendige mens maken we de nodige stappen. We verkopen bijvoorbeeld geen Spa Blauw meer, maar je kunt gewoon gratis kraanwater krijgen. Daarnaast verkopen we uitsluitend biologische wijn en kun je ook biologisch bier van de – in onze ogen – meest duurzame brouwerij van Nederland krijgen. Ook de cateraar biedt vegetarisch en biologische mogelijkheden.”

Duurzaamheidssponsor

“De inkoop voor deze biologische materialen is voor ons als stichting wel kostbaarder. We maken minder marge, want we houden de prijzen voor de gasten zoveel mogelijk gelijk om hen te laten ervaren dat duurzamer niet duurder hoeft te zijn. Dat margegat wordt deels opgevuld door onze duurzaamheidssponsor, waar we sinds vorig jaar mee samenwerken. Daardoor dekken we extra kosten en vermindering van inkomsten deels af. De sponsor is Jos Jansen van Goodmac Apple + Audio uit Laren, een bedrijf dat al jaren bezig is met het verkleinen van de ecologische voetafdruk.”

Artiest oktoberfest laren

De kracht van een volksfeest

Daarmee komt in Laren de kracht van een echt volksfeest naar voren, voor en door het volk. Om iets te bereiken, trekken ondernemers en inwoners van Laren samen op. Ze wisselen ideeën uit, motiveren en helpen elkaar om het dorp en de wereld toekomstbestendig en mensvriendelijker te maken. Met de duurzaamheidssponsor als prachtige kers op de taart. Joost sluit af: “Doel voor ons is echt om te laten zien dat duurzamer al heel snel mogelijk is zonder dat het meer kost of ten koste gaat van de kwaliteit en plezier van het Oktoberfest.”

Zelf ook een duurzaam Oktoberfest organiseren?

Ben je geïnspireerd en wil je zelf ook een duurzaam oktoberfest of festival organiseren? Lees hier onze tips voor het organiseren van een duurzaam oktoberfest.

Organiseer je ook een duurzaam oktoberfest en wil je onze redactie tippen? Mail redactie@oktoberfestfan.nl.

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.