7 oktober 2023

Oktoberfest Munchen 2023 trok 7,2 miljoen bezoekers

Oktoberfest München 2023, dat afgelopen dinsdag 3 oktober eindigde, was een zonnige, geslaagde editie. Het feest trok een recordaantal van 7,2 miljoen bezoekers. Hoe worden zoveel feestvierders eigenlijk geteld?

Abendzeitung Munchen schrijft dat het bepalen van het aantal bezoekers een ingewikkelde bezigheid is: het aantal omvat onder meer schattingen van ervaren Oktoberfest-experts, maar ook de bezettingsgraad in de tenten en bevindingen vanuit luchtfoto’s worden hierin meegenomen.

Gerasterde luchtfoto’s

Het aantal bezoekers hangt vooral af van de dag van de week en het weer: de festivalleiding gaat ervan uit dat er doordeweeks ruim 200.000 bezoekers per dag aanwezig zijn als de tenten gewoon bezet zijn. Iets meer dan de helft van de bezoekers bevindt zich in de tenten en de rest op het oktoberfest-terrein, de Wiesn.

Het aantal werd bepaald met behulp van gerasterde luchtfoto’s van de Wiesn, waarop de mensen geteld werden die zich in een rasterveld bevonden. Afhankelijk van de dichtheid van de bezoekersstroom en de bezetting van de tenten, hanteert de economische afdeling een bezettingsfactor van één tot drie voor het bepalen van het dagelijkse aantal bezoekers. Het aandeel buitenlandse bezoekers wordt geschat door het bekijken van de opbrengsten van de souvenirstands.

Andere parameters

Om de geschatte waarden te verifiëren, worden er ook andere parameters opgenomen, zoals de hoeveelheid geconsumeerd bier. In 2023 werd er 6,5 miljoen liter bier gedronken en via de nieuwe waterfonteintjes op het terrein, werd 100.000 liter gratis water getapt. Ook het verbruik van elektriciteit, gas en water zijn parameters (lees hier meer over duurzaamheid en Oktoberfest München) voor de schatting.

Geschatte aantallen blijken zeer nauwkeurig

Zijn de schattingen wel nauwkeurig genoeg? Ja. Een eenmalige radar-bezoekersregistratie in 1997 bevestigde dat de geschatte bezoekersaantallen altijd zeer nauwkeurig zijn. De telling werd geïnitieerd door Walter Weitmann, de grootste horeca-ondernemer van Oktoberfest Stuttgart. Hij twijfelde of de cijfers niet te hoog waren. Uit de radaropname bleek dat de geschatte cijfers van de Oktoberfest-leiding eerder aan de lagere kant waren.

Oktoberfest München 2024

Het oktoberfest is een echt bucketlist-item en het heeft niet voor niets door de jaren heen een hele schare échte Oktoberfestfans gecreëerd. Wil je ook eens gaan? Lees hier meer over Oktoberfest Munchen 2024.

 

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.