26 september 2023

Hoe was je je Dirndl?

Heb je ook geïnvesteerd in een mooie Dirndl of ga je een mooie Dirndl kopen? Dan is het belangrijk dat je deze op de juiste manier wast en onderhoudt. De Dirndl bestaat uit 3-delen (lijfje, blousje, schortje) en het is belangrijk dat je deze goed scheidt en rekening houdt met kleurbehoud.

Dirndls kunnen in de regel prima in een wasmachine worden gereinigd, vooral als je Dirndl voornamelijk uit katoen of polyester bestaat. Ben wel voorzichtiger met materialen als zijde of linnen en geef in dat geval sowieso de voorkeur aan handwas. Heb je een hele exclusieve of dure Dirndl? Dan kun je deze ook naar de stomerij brengen. Sowieso een goed plan als je twijfelt over je waskunsten 😉

Biervlekken verwijderen

Heb je biervlekken of andere vlekken op je Dirndl? Het is belangrijk dat je deze eerst en zo snel mogelijk verwijdert. Fruit-, bloed- en/of vetvlekken bijvoorbeeld, verwijder je eenvoudig met galzeep. Galzeep is er in vloeibare en vaste vorm en is voor een paar euro online of in de drogisterij verkrijgbaar. Wrijf het bevlekte gedeelte in met galzeep en laat het een paar minuten inwerken. Doe de Dirndl of blouse vervolgens in de was volgens de instructies hieronder.

Verse biervlekken kun je behandelen met mineraalwater of azijnwater. Giet het over de vlek heen en spoel het oppervlak daarna af met warm water. Wrijf het vervolgens in met galzeep en was het. Let op: hoe ouder de biervlek is en hoe meer deze is opgedroogd, hoe moeilijker het wordt.

Eerste stap voor het onderhouden van je Dirndl: waslabel checken

Stap 1 is het checken van het ingenaaide waslabel op het schortje en in het lijfje. Herken je de symbolen niet? Zoek deze dan altijd even op. Verwijder vervolgens eerst de touwtjes, eventuele kettingen en andere zaken die niet vastgenaaid zitten. Controleer trouwens ook regelmatig of de haakjes voorop nog goed vastgenaaid zitten en doe dit anders eventueel zelf met naald en draad.

Onderdelen scheiden in verband met kleurbehoud

Voordat je de Dirndl in de wasmachine stopt, moet je het schortje van het lijfje scheiden. Schortjes en lijfjes zijn vaak namelijk van verschillende kleuren en materialen. Doe beide onderdelen atlijd binnenstebuiten in een waszak. Was het Dirndl-bloesje altijd apart, want dit moet immers stralend wit blijven. Hetzelfde geldt voor je eventuele Dirndl-bh.

Dirndl onderhouden

Hoe was je een Dirndl?

Over het algemeen geldt het volgende: je moet je Dirndl altijd op maximaal 30 graden wassen op een fijn programma met een laag centrifugetoerental. Gebruik altijd een mild wasmiddel omdat veel gewone wasmiddelen bleekmiddel bevatten, waardoor de kleur uit kan lopen. Is het wasje klaar? Haal de Dirndl dan zo snel mogelijk uit de wasmachine. Als je Dirndl urenlang vochtig blijft, kunnen er namelijk kleurveranderingen optreden.

Hetzelfde geldt voor handwas: gebruik een mild wasmiddel en laat de Dirndl niet te lang in het water liggen. Een Dirndl mag trouwens nóóit in de droger, want de hoge temperaturen kunnen het materiaal beschadigen. Hang je Dirndl daarom altijd in de frisse lucht op een kleerhanger of leg het kledingstuk op een droogrek.

Hoe strijk je een Dirndl?

Controleer bij het strijken ook vooraf het waslabel in het lijfje, schortje en bloesje. Het strijkijzersymbool geeft alle informatie over de juiste temperatuur en strijkijzerstand van het materiaal. Over het algemeen geldt het volgende:

  • Dirndl van polyester of polyamide: als je synthetische vezels strijkt, moet je een strijkijzer met coating gebruiken. Stel altijd de laagste stand in, omdat de vezels kunnen smelten als de temperatuur te hoog is. Een vochtige, katoenen doek tussen je Dirndl en het strijkijzer, zorgt voor extra bescherming.
  • Dirndl van katoen: katoen is een natuurlijk materiaal en dus vrij onderhoudsvriendelijk. Katoen kan het beste gestreken worden als er nog een bepaalde hoeveelheid restvocht aanwezig is. Omdat katoen minder gevoelig is voor hitte dan andere materialen, kun je je katoenen Dirndl strijken met een strijkijzer op middelhoge temperatuur.
  • Dirndl van viscose: plaats een vochtige, katoenen doek tussen de Dirndl en het strijkijzer en zet deze eerst op de laagste stand. Probeer daarna voorzichtig bij de juiste temperatuur te komen.
  • Dirndl van zijde: draai de Dirndl binnenestebuiten en stel een middelmatige warmtestand in, net zoals bij katoen. Zijde kun je ook het beste strijken als er nog wat restvocht in de stof aanwezig is.

Hoe berg je een Dirndl op?

Hang een Dirndl altijd op een kledinghanger terug in de kast. Zo blijft deze het beste in vorm, klaar voor de volgende bruiloft of Oktoberfeestje.

Huur een Dirndl

Geen zin om zo’n mooie Dirndl te wassen, strijken of onderhouden? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor het huren van een Dirndl. Let sowieso altijd even op hoe je je Dirndl strikt; dit zegt veel over je burgerlijke status.

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.