Het Oktoberfest in München loopt voorop op het gebied van duurzaamheid. Onderdeel van het duurzaamheidsconcept zijn groene stroom, groen gas, een bio-menukaart en een eco-puntensysteem. Nieuw in 2024 is een samenwerking met Beierse boeren.
Het Oktoberfest in München, dat jaarlijks zo’n 6 a 7 miljoen bezoekers van over de hele wereld ontvangt, heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. De afgelopen jaren is de publieke druk op de organisatie van het Oktoberfest bovendien nog meer toegenomen.
Groene stroom en groen gas
Al meer dan 20 jaar worden alle openbare voorzieningen en ruimtes voorzien van groene stroom van “M-Ökostrom”. Sinds 2012 horen daar ook alle kermisexploitanten, markthandelaren en feesttenten bij. Twee derde daarvan draagt met een vrijwillige toeslag ook bij aan de verdere uitbouw van de duurzame elektriciteitsopwekking.
Volgens de website SWM.de, ontvangen de circa 750 exploitanten op de Wiesn en de Oide Wiesn groene stroom via een 62 km lang elektriciteitsnetwerk. Ook is er een 5 km lang groen gasnetwerk. Alle horecagelegenheden gebruiken “M-Ökogas” voor het koken en warmwaterbereiding. Het Oktoberfest bespaart daardoor zo’n 1000 ton CO2 per jaar.
Geen verwarming van de biergartens
De website Falstaff.com, schrijft dat ook terrasverwarmers in biergartens liefst achterwege worden gelaten. Geen terrasverwarmers betekent zo’n 440.000 kilowattuur minder gas. Verwarming heeft het volksfeest sowieso niet nodig, want een mens produceert ongeveer 80 watt, net zoveel als een gloeilamp. Karsten Brandt, meteoroloog en eigenaar van de weerwebsite Donnerwetter.de, ontdekte een aantal jaar geleden dat het op het Oktoberfest tot tien graden warmer kan zijn dan elders in München.
Klimaatneutrale biertenten
Falstaff.com schrijft ook dat de eerste grote biertent in 2019 CO2-neutraal werd: Kufflers Weinzelt compenseert de onvermijdelijke uitstoot van broeikasgassen namelijk via klimaatbeschermingsprojecten in onder andere Peru en Papoea-Nieuw-Guinea.
Ook de Hofbräu-festivaltent en andere gelegenheden die Hofbräu-bier schenken, waaronder de Oide Wiesn-tent “Zur Schönheitskönigin”, zijn sinds 2019 klimaatneutraal. Hier wordt de onvermijdelijke CO2-uitstoot gecompenseerd door regionale projecten, zoals het kweken van teelaarde (Humusbildung).
Afval-systeem, maar geen afvalbakken
Het Oktoberfest heeft al sinds 1991 een eigen afvalpreventie-concept. Dit houdt in dat wegwerpservies en -bestek verboden zijn en afval en glas strikt gescheiden en gerecycled worden. Op het Oktoberfest zijn geen blikjes te vinden en wordt natuurlijk gedronken uit de bekende bierpullen.
Sinds 1998 recyclen veel exploitanten hun water: het spoelwater van de bierpullen-vaatwassers komt niet in het riool terecht, maar wordt gebruikt voor de toiletten. Op het terrein, de Wiesn, staan bewust geen afvalbakken, omdat daar zaken in verstopt kunnen worden. In 1980 vielen er 13 doden na een bomaanslag op het Oktoberfest.
Bio-wiesn
Het Oktoberfest is ook op culinair gebied een groot eco-evenement. Veel bedrijven zijn gecertificeerd volgens de EU Biologische Verordening nr. 834/2007. Op hun menukaart vind je verschillende vegetarische gerechten maar ook bio-gerechten: van klassiekers als bio-Wiesnhendl (scharrelkip afkomstig van duurzame houderijen in de regio) en braadworst tot geroosterde amandelen.
Het eten is niet alleen biologisch; men let ook op korte transportroutes en de meeste producten komen uit de regio. Strikt genomen is zelfs het Oktoberfestbier veganistisch, omdat het volgens de Beierse zuiverheidswet (Reinheitsgebot) wordt geproduceerd. Die bepaalt dat alleen water, hop, mout en gist gebruikt mogen worden voor het brouwen van bier.
Uiteenlopende ervaringen met bio-producten
Veel horeca-gelegenheden bieden dus tijdens het volksfeest al een verscheidenheid aan biologische opties. De ervaringen met biologische producten variëren: “Wij zijn ondernemers en zullen ons altijd concentreren op wat de gasten willen”, zegt Peter Inselkammer, woordvoerder van de Wiesnwirte (tent-eigenaren), dit jaar tegen Tz.de. Hij benadrukt daarbij: “Het Oktoberfest dient als rolmodel voor veel andere volksfeesten en we willen laten zien dat we hier meer kunnen doen. Er is nu een nieuw project gelanceerd voor de lange termijn. We willen hiermee ervaring opdoen en de implementatie geleidelijk bevorderen.”
Samenwerking met Beierse bio-boeren in 2024
In 2024 coördineert Bioland Landesverband Bayern namelijk samen met andere verenigingen een nieuw project, dat gericht is op goede biologische kwaliteit uit Beieren en München. De uitdaging: kwaliteit, beschikbaarheid en acceptabele (festival)-prijzen. Dit jaar ligt de nadruk op een uitgebreide analyse om te bepalen welke producten in welke tent op de juiste manier geïntegreerd kunnen worden, aldus de Wiesnwirte. De komende jaren wordt het assortiment biologische producten uitgebreid, van groenten, rijst en Spätzle tot zoetigheden, kaas, melk en vlees.
Eco-puntensysteem
Vanuit de stad München wordt “groen denken” gestimuleerd door middel van een eco-puntensysteem. Sinds 1995 kunnen aanvragers van een plek voor attracties, restaurantjes of andere stands extra punten scoren als zij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Denk hierbij onder meer aan het gebruik van biologisch afbreekbare hydraulische olie voor de ritten van de kermisattracties of biologisch geteelde producten voor de horeca. Er zijn ook eco-punten te behalen voor energiebesparende oplossingen als het installeren van een zonnepanelen of led-lampjes in tenten en voor kermisattracties.
Openbaar transport
Ook het openbaar transport in München is goed geregeld. Volgens SWM.de zijn er dagelijks ruim 230 extra medewerkers aanwezig en ook worden er 30 extra poetsers ingeschakeld bij het MVG, het transportbedrijf in München. Bussen en treinen maken tijdens het Oktoberfest zo’n 6000 ritten extra richting en rondom de Theresienwiese.
Zelf ook een duurzaam Oktoberfest organiseren?
Ben je geïnspireerd en wil je zelf ook een duurzaam oktoberfest, feest of festival organiseren? Lees hier onze tips voor het organiseren van een duurzaam oktoberfest.