26 september 2023

Oktoberfest München loopt voorop in duurzaamheid

Het Oktoberfest in München loopt voorop op het gebied van duurzaamheid. Onderdeel van het duurzaamheidsconcept zijn een ecopuntensysteem, groene stroom, groen gas en een bio-menukaart. Opvallend is dat er geen afvalbakken op het terrein staan.

Groene stroom en groen gas

Het Oktoberfest in München, dat jaarlijks zo’n 6 a 7 miljoen bezoekers van over de hele wereld ontvangt, blinkt uit als het gaat om duurzaamheid. Al meer dan 20 jaar worden alle openbare voorzieningen en ruimtes voorzien van groene stroom van “M-Ökostrom”. Sinds 2012 horen daar ook alle kermisexploitanten, markthandelaren en feesttenten bij. Twee derde daarvan draagt ​​met een vrijwillige toeslag ook bij aan de verdere uitbouw van de duurzame elektriciteitsopwekking.

Volgens de website SWM.de, ontvangen de circa 750 exploitanten op de Wiesn en de Oide Wiesn groene stroom via een 62 km lang elektriciteitsnetwerk. Ook is er een 5 km lang groen gasnetwerk. Alle horecagelegenheden gebruiken “M-Ökogas” voor het koken en warmwaterbereiding. Het Oktoberfest bespaart daardoor zo’n 1000 ton CO2 per jaar.

Eco-puntensysteem

Vanuit de stad München wordt “groen denken” gestimuleerd door middel van een eco-puntensysteem. Sinds 1995 kunnen aanvragers van een plek voor attracties, restaurantjes of andere stands extra punten scoren als zij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Denk hierbij onder meer aan het gebruik van biologisch afbreekbare hydraulische olie voor de ritten van de kermisattracties of biologisch geteelde producten voor de horeca. Er zijn ook eco-punten te behalen voor energiebesparende oplossingen als het installeren van een zonnepanelen of led-lampjes in tenten en voor kermisattracties.

Geen verwarming van de biergartens

De website Falstaff.com, schrijft dat ook terrasverwarmers in biergartens liefst achterwege worden gelaten. Geen terrasverwarmers, betekent zo’n 440.000 kilowattuur minder gas. Verwarming heeft het volksfeest sowieso niet nodig, want een mens produceert ongeveer 80 watt, net zoveel als een gloeilamp.

Karsten Brandt, meteoroloog en eigenaar van de weerwebsite Donnerwetter.de, ontdekte een aantal jaar geleden dat het op het Oktoberfest tot tien graden warmer kan zijn dan elders in München. Het Oktoberfest is overigens niet voor niets verzet naar september, dit gebeurde omdat het een warmere maand is dan oktober.

biergarten oktoberfest munchen

Afval-systeem, maar geen afvalbakken

Het Oktoberfest heeft al sinds 1991 een eigen afvalpreventie-concept. Dit houdt in dat wegwerpservies en -bestek verboden zijn en afval en glas strikt gescheiden en gerecycled worden. Op het Oktoberfest zijn geen blikjes te vinden en wordt natuurlijk gedronken uit de bekende bierpullen.

Sinds 1998 recyclen veel exploitanten hun water: het spoelwater van de bierpullen-vaatwassers komt niet in het riool terecht, maar wordt gebruikt voor de toiletten. Op het terrein, de Wiesn, staan dan weer geen afvalbakken. In afvalbakken kun je namelijk alles (ver)stoppen. In 1980 vielen er 13 doden na een bomaanslag op het Oktoberfest.

Bio-wiesn

Het Oktoberfest is ook op culinair gebied een groot eco-evenement. Veel bedrijven zijn gecertificeerd volgens de EU Biologische Verordening nr. 834/2007. Op hun menukaart vind je verschillende vegetarische gerechten maar ook bio-gerechten: van klassiekers als bio-Wiesnhendl (scharrelkip afkomstig van duurzame houderijen in de regio) en braadworst tot geroosterde amandelen.

Het eten is niet alleen biologisch; men let ook op korte transportroutes en de meeste producten komen uit de regio. Strikt genomen is zelfs het Oktoberfestbier veganistisch, omdat het volgens de Beierse zuiverheidswet (Reinheitsgebot) wordt geproduceerd. Die bepaalt dat alleen water, hop, mout en gist gebruikt mogen worden voor het brouwen van bier.

Beiers Borrelplankje oktoberfest

Klimaatneutrale biertenten

Falstaff.com schrijft dat in 2019 de eerste grote biertent CO2-neutraal werd: Kufflers Weinzelt compenseert de onvermijdelijke uitstoot van broeikasgassen namelijk via klimaatbeschermingsprojecten in onder andere Peru en Papoea-Nieuw-Guinea.

Ook de Hofbräu-festivaltent en andere gelegenheden die Hofbräu-bier schenken, waaronder de Oide Wiesn-tent “Zur Schönheitskönigin”, zijn sinds 2019 klimaatneutraal. Hier wordt de onvermijdelijke CO2-uitstoot gecompenseerd door regionale projecten, zoals het kweken van teelaarde (Humusbildung).

Openbaar transport

Ook het openbaar transport in München is goed geregeld. Volgens SWM.de zijn er dagelijks ruim 230 extra medewerkers aanwezig en ook worden er 30 extra poetsers ingeschakeld bij het MVG, het transportbedrijf in München. Bussen en treinen maken tijdens het Oktoberfest zo’n 6000 ritten extra richting en rondom de Theresienwiese.

Zelf ook een duurzaam Oktoberfest organiseren?

Ben je geïnspireerd en wil je zelf ook een duurzaam oktoberfest, feest of festival organiseren? Lees hier onze tips voor het organiseren van een duurzaam oktoberfest.

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.