17 July 2020

Oktoberfest-kleding: koop geen carnavalspakje

in 2021 barst het Oktoberfest in München los. Wij bezoeken het grootste, internationale volksfeest (met zo’n 6.5 miljoen bezoekers) nu al zeven jaar. Maar, wat trek je aan als je het Oktoberfest bezoekt?

Als je het goed wilt doen (en de traditie respecteert), trek je in ieder geval géén carnavalspakje aan. “Ik moet ook maar eens zo’n pakje kopen”, vinden veel feestvierders. Auw! Waarschijnlijk heb je je vrienden of kennissen zien lopen in stoffen “tirolerbroeken” of “tirolerjurkjes” van synthetisch stof.

Geloof ons, je ziet veel wtf-blikken als je over het terrein (de Wiesn) loopt en er komt weer een groep dronken Nederlanders voorbijgestruind in dit soort kleding. Met het woord pakje doe je dan ook écht van alles tekort. Waarom?

Oktoberfest-outfit is Trachten-kleding

Je draagt geen pakje, maar een Lederhosen of een Dirndl, ofwel Trachten-kleding. Trachten? Jep. Tracht stamt af van het woord trath wat ‘dat wat gedragen wordt’ betekent. De Dirndl (“dirn” betekent dienstmeisje) werd in de 18e eeuw oorspronkelijk gedragen door dienstmeiden en de Lederhosen was een stevige broek voor de werklui.

Later werd de kleding geadopteerd door andere klassen. Men bezat vaak meerdere Dirndls en Lederhosen voor verschillende gelegenheden als het werk, een begrafenis of bruiloft. In Zuid-Duitsland en Oostenrijk wordt de kleding nog steeds op deze manier gedragen.

Een lust voor het oog

Trachten-merken als Angermaier of Krüger presenteren ieder jaar weer de nieuwste collecties en trends. Een lust voor het oog. Dat is niet alleen zo op de catwalk, maar ook op de Wiesn. Als een man zijn Lederhosen juist draagt is hij op-en-top man en vrouwen zijn ultiem vrouwelijk in een Dirndl. Om nog maar niet te spreken over de schattigheidsfactor van kinderen in klederdracht. Je kijkt je ogen uit!

Doe eerst research voor je een Oktoberfest-outfit koopt

Veel (online) feestwinkels dragen niet bij aan het juiste beeld van Oktoberfest-kleding. Ze schieten tekort in aanbod, voorlichting voor (of misschien wel “opvoeding van”?) de klant.

We kunnen natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken, maar wil je ieder geval één, nee misschien twee dingen voor ons doen, als je overweegt dit seizoen Oktoberfest-kleding te kopen? Doe eens wat research en noem het geen “pakje”.

Daarmee doe je dus van alles tekort: een internationaal feest dat verbindt en verbroedert, mooie kledingmerken en hun professionals met verstand van mode, een traditie en een vriendelijke, trotse bevolkingsgroep. Dat lijkt ons niet de bedoeling van die Holländer.

Bovendien bezoek je het Oktoberfest waarschijnlijk nog véél vaker en ook dan komt een kwalitatieve variant in de kast goed van pas 😉

Oktoberfestkleding voor jou of je groep nodig?

Wil je eens sparren over de juiste kleding (kopen of huren) voor jou of je groep? Team Oktoberfestfan.nl helpt je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op   bel of App met 06-10397766

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.