16 August 2017

Juist géén “bier & tieten” tijdens Oktoberfest ‘s-Hertogenbosch

In (de gemeente) ‘s-Hertogenbosch vindt van vrijdag 29 september tot en met zondag 1 oktober het eerste Traditionelles Oktoberfest plaats. Het feest draagt deze naam met recht: het wordt namelijk geen “bier, tieten en après ski feest”, vertelt organisator Antwan van de Plas van Bosch Events.

In plaats daarvan wordt het een traditioneel Oktoberfest, dat aan de sfeer in München doet denken. Het feest vindt plaats in een prachtig aangeklede zaal met “tentsfeer” en er wordt traditionele Egerländer en Böhmische muziek gespeeld door ludieke bands en artiesten. Ook wordt het feest vrijdag, na een traditionele optocht, geopend met het aanslaan van het eerste vat bier. Alsof dat nog niet genoeg is: buiten op het plein wordt een heus Beiers dorp opgebouwd.

“We hebben ons voor dit weekend echt laten inspireren door de sfeer op de Duitse kerstmarkten en het Oktoberfest in München”, vertelt Antwan. De organisatie heeft bewust voor partycentrum De Kentering in Rosmalen gekozen als locatie. “Dit is een gelegenheid die volgens ons alle faciliteiten biedt voor de organisatie van een traditioneel Oktoberfest. De mooie grote zaal kunnen we helemaal in Beierse sferen aankleden met bruine, gele groene en blauw-witte (geruite) kleuren. Je waant je echt in een tent; we leggen tentvloeren in de zaal, die ook aangekleed wordt met meiboom en bladeren.”

Beiers dorp

Naast het bierfeest wordt er  op het plein, onder de grote meiboom voor de ingang van de feestzaal, een prachtig mooi Bayerisch dorp gebouwd. Het dorp, aangekleed met houten huisjes en houtsnippers, is gratis toegankelijk en je vindt er een Bayerische braderie, spellen voor jong & oud (hakken, zagen & springen), Beierse ambachten en heerlijke versnaperingen als Pretzels, Lebkuchen en Wurst. Er is daarnaast een groot buitenterras en een podium voor optredens van kapellen en artiesten. “We proberen hier zoveel mogelijk ook lokale partijen bij te betrekken”, vertelt Antwan. “Het dorp is van 29 september tot en met  1 oktober dagelijks geopend van 12.00 – 21.00 uur.”

Een weekend voor iedereen

Het Traditionelles Oktoberfest begint op vrijdag met een traditionele optocht om 15.00 uur. Een paardenkar met een bierfust en bloemen, begeleid door een blaaskapel, rijdt een ronde door Rosmalen en stopt bij een café op de Driesprong. “Zo creëren we alvast wat reuring in het dorp”, vertelt Antwan. “In het café wordt door een prominente bewoner het eerste fust aangeslagen. Daarna barst het feest los tijdens de bedrijvenavond, een netwerkavond in Oktoberfeststijl. Het feest biedt plek aan 600 mensen. “Dit aantal bezoekers staat garant voor een intieme sfeer, dus groter wilden we het bewust niet maken. We werken met een all inclusive-concept. Voor € 75,- kan men de hele avond gratis eten en drinken. We serveren een Duits buffet met kwaliteitseten.”

“Zaterdag is voor iedereen. Dan geldt ook hetzelfde all inclusive-concept met een buffet en drank voor € 75,- p.p.  Zondag is het familiedag en ook richten we ons dan op verpleeg- en verzorgingstehuizen. Deze dag duurt van 12.00 tot 18.00 uur en voor € 15,- kun je naar binnen, waar je gezellig mee kunt zingen met bekende Duitse nummers. Er zijn kapelletjes, je kunt een lekkere Duitse Platte bestellen, etcetera. Zo bieden we voor elk wat wils dit weekend. In tegenstelling tot vrijdag en zaterdag heb je zondag geen vaste plek aan een biertafel/bierton, maar kun je willekeurig een zitplaats kiezen. Daarbij geldt wel vol = vol natuurlijk.”

Alles klopt

Naast Duitse (kwaliteits)gerechten zijn er uiteraard bier (halve liter-pullen), witbier, Duitse wijn, fris en ook mixdrankjes tegen een gereduceerd tarief verkrijgbaar. “Mensen krijgen van onze partner Schrobbelèr ook een gratis glaasje aangeboden”, vertelt Antwan. “Er is daarnaast een spreekmeester die alles in het Duits aan- en afkondigt en er lopen figuranten rond. Ken je Inspiration Point? Zoiets wordt het, maar dan in Oktoberfest-stijl”, glimlacht Antwan. Ook qua kleding wordt er voldaan aan de standaarden van het échte Oktoberfest. In het Beiers dorp is een Lederhosen-set (compleet kostuum met blouse, sokken en Lederhosen, te koop voor € 80,- bij PW Hoofs, waar het Traditionelles Oktoberfest een partnership mee heeft. Ook kunnen de vrouwen hier een mooie Dirndl aanschaffen. “Van goede kwaliteit en zoals je ze in Duitsland ook ziet. Geen carnavals- of Skihut-uitstraling. Echter kun je voorafgaand aan het feest ook al een bezoekje brengen aan Hoofs in Den Bosch”, vertelt Antwan. “Voor bezoekers van ons feest geldt er een speciale korting bij PW Hoofs!”

Houd de website en Facebook-pagina van het feest in de gaten

“Wij denken dat we alles uit de kast hebben gehaald om een onderscheidend Oktoberfest te organiseren. We  denken/hopen dat het publiek dit gaat waarderen. O ja, ook nog goed om te weten: er zijn 1000 gratis parkeerplaatsen en er is een fietsenstalling. We hebben contacten met Mobi Tax voor taxiritten tegen een speciaal tarief en misschien leggen we ook nog contact met een hotel. Alles is uiteraard perfect beveiligd en er is natuurlijk ook een top-fotograaf. Ben ik nu nog iets vergeten?”, lacht Antwan.

Zeer binnenkort wordt het definitieve programma bekendgemaakt. De artiesten staan al vast (zie website), maar het Traditionelles Oktoberfest “verrast” het publiek op een later tijdstip met de gehele programmering. Houd ook de FB-pagina van het evenement in de gaten of bestel alvast je tickets.

 

 

 

 

 

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.