27 June 2022

Trends Oktoberfest Nederland 2022

Oktoberfest 2022 gaat weer volop gevierd worden in Nederland. Met nog 2 á 3 maanden te gaan zijn de voorbereidingen alweer in gang gezet. Hoe gaat oktoberfeest 2022 er in Nederland uitzien en wat zijn de trends? In dit artikel lees je alles.

Gelukkig kon het oktoberfest op veel plekken vorig jaar toch plaatsvinden, nét na het loslaten van veel Corona-maatregelen. Daarover waren we toen te horen op radio 2. Benieuwd? Je kunt het interview hier terugluisteren. Dit jaar wordt de positieve oktoberfest-vibe gelukkig weer door veel organisaties opgepakt.

Piek later dit jaar

Maartje vertelt: “Grofweg gezien vinden Nederlandse oktoberfeesten meestal plaats tussen september en november. We denken dat de piek dit jaar iets later zal vallen, vanwege de inhaalslag die nu gemaakt wordt op het gebied van zomerfestivals, maar ook vanwege de tekorten die in de sector ontstaan zijn.”

Bekende openbare Nederlandse Oktoberfeesten

“We zien wel dat oktoberfest-organisaties positief zijn en dit jaar graag willen uitpakken om bezoekers aan te trekken. De lat ligt hoog. Logisch, want de bezoeker mág ook wel wat verlangen na 2 jaar thuiszitten. Veel bekende Oktoberfeesten, zoals Die Heise Bierfesten, Oktoberfest Alteveer, Oktoberfest Geerdijk, Oktoberfest Alkmaar, Oktoberfest Netersel, Oktoberfeest Sittard en nog veel meer Nederlandse feesten, keren dit jaar weer terug.”

Traditioneel oktoberfest

Ze vervolgt: “Dat organisaties willen uitpakken sluit aan op de trend van vorig jaar: het oktoberfest wordt steeds professioneler, dat voor ons gelijk staat aan ‘traditioneler’. Dat wil zeggen met een prachtige tent, traditionele decoratie, live muziek en een goed menu, etc. Geen Apres-ski-achtige taferelen maar een écht oktoberfest dat voelt alsof je in Duitsland bent.”

lederhosen kopen

Privé-oktoberfeest

Eric vult aan: “Het uitpakken zie je ook wel terug bij privé-oktoberfeesten die georganiseerd worden door bedrijven, clubs, stichtingen, etc. Als je dan je lang verwachte feestje inhaalt, doe je het dit jaar meteen goed. Je ziet bijvoorbeeld ook dat steeds meer mensen het fijn vinden om te investeren in een mooie, traditionele Lederhosen of Dirndl, gezien het Oktoberfest ieder jaar terugkeert als themafeest.”

Wil je zelf een oktoberfest-themafeest geven? We hebben de tips voor het zelf organiseren van het Oktoberfest hier op een rijtje gezet.

Oktoberfest-trends in 2022

Eric vervolgt: “Ieder jaar zien we ook weer trends; bepaalde zaken waar ineens meer vraag naar is. Zo zien we op het gebied van oktoberfestkleding dat Oktoberfest-hoedjes, waar je je eigen logo op kunt laten drukken populair zijn.

Qua oktoberfest-eten is er nog steeds veel belangstelling voor de foodtruck, die een leuke uitstraling heeft en veel flexibele opties biedt. Degenen die het oktoberfest kennen, weten dat ook Pretzels niet kunnen ontbreken, maar ook zien we genoeg vraag naar andere Duitse bakkerij-producten voorbijkomen. Dit sluit allemaal aan op de trend van het meer traditioneler aangeklede oktoberfest.”

oktoberfest versiering 2022

Risico’s vermijden

Ze sluiten af: “Er zijn zeker ook partijen die twijfelen over het organiseren van een oktoberfest omdat bijvoorbeeld de onzekerheid over Corona nog steeds leeft. Onze partners op het gebied van bijvoorbeeld drank & tap en foodtruck zijn erg flexibel. In overleg kunnen bestellingen gewijzigd of geannuleerd worden bij bijzondere omstandigheden.

Voor wat betreft verse Pretzels of andere lekkernijen: deze worden op de dag zelf gebakken, dus ook hierin kan gemakkelijk geschakeld worden. Ditzelfde geldt voor Lederhosen en Dirndls: retourneren of ruilen is altijd een optie.

Kijk ook altijd even bij je gemeente hoe het zit met het aanvragen van een vergunning en of de regels nog hetzelfde zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Tot slot: ook het personeelstekort is natuurlijk een ding in de festival-sector. Veel oktoberfeesten werken al jarenlang met vrijwilligers. Misschien is dit voor jouw organisatie ook een optie.”

Oktoberfest organiseren in 2022?

Wil je ook een oktoberfest organiseren? Zorg in ieder geval dat je belangrijke ingrediënten op tijd reserveert. Wij vertellen je graag waar je rekening mee moet houden en wat er zoal te huur en te koop is. Neem vrijblijvend contact op met ons team.

Ein Prosit und bis bald!

Neem contact op   

 

TOLL OKTOBERFEST-NIEUWS IN JE INBOX? SCHRIJF JE IN!

 

Bekroonde Events

Andere klanten/organisaties

Iets huren, kopen of boeken? Neem contact op.